Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Monday, December 27, 2010

Pulau Banding ke Pulau Mara? ke pulau Sara?

Dah 3 hari kem habis... perasaan saye sekarang? MAHU PEGI LAGI!!! 2 perasaan ke? x kesah la... Bes kott kem nih.. Banyak bende baru yang aku buat n belajar.. memang x sie2 5 hari aku pegi sane..

kitorang pegi naek feri.. feri biase2 je.. 2 jam lebih perjalann.. mule2 excited.. lame2 boring r lak.. beyse ah da lame sangat.. padahal 7 km jer..

feri yang banyak bejase

time kaseh pakcik.. pegi mane2 mesti naek feri beliau..


gaye2 bile da bosan terlajak


penginapannye? hanye pondok2 kayu beratapkan zink bagi pempuan, n khemah2 untuk lelaki.. aku igatkan kem, tp ni lebih sesuai dipanggil camping kot...



inilah die pondok kecil kami.. kecil molek .. siries sempit.. tapi ok la.. merapatkan ukhuwah

aktiviti2 spanjang program ni pon sangat sungguh teramat bes.. meh la nak story panjang sket.. ley wat kenangan. almaklumla zaman da moden.. no more diary2.. blog kan ade.. hee...



-water confident
taim form 4 x sempat kott.. tap serase aku yg nih berkali gande lag bes.. kitorg siap diajar berenang, tiup2 wisel kat life jacket uh, menyelam timbul... penat tuh.. bayangkan kaki x cecah darat.. terkapai2 ye di situ. tapi dsebabkan abah yang ajar, penat2 letih2 sume ilang... terbaek!

-abseiling
turun tebing setinggi erm... bape kaki eh? lupe da.. tapi tgi gak ah.. cuak kot.. aku sangat pelik bile badan aku x turun2 ke bawah. sampai org 2 ajar aku secare personal. upenye aku x longgarkan tali blakang. cane nak turun.. -_-;  trun tebing uh bape minit je.. nak tgu sume org siap, separuh ari gak tgu.,., haih.. tapi ade kenangan bes jugak la d ctu.. hehe

-rakit n kayak
mase nih grup aku kene berakit luh.. grup len berkayak.. seb bek taim kayak org blakang aku lelaki.. leh gak aku lepak2 ngan piyah sebentar.. sebentar je la.. lenguh kot tangan.. sampai kat tengah2 tasik ktorang tukar nek kayak lak.. yang paling bes taim sume rakit n kayak berkumpul, pegang kayak or rakit membe sebelah, pastu bot tukar direction... kayak or rakit 2 pon tukar direction serentak.. semmmatt...

-jungle trekking
jauh gila bjalan.. panjat pokok mati, lalu bawah kayu2 berselirat, ade zon buluh, zon berduri, indah sungguh,,,, taim turun agak mencabar.. dak2 laki tunjuk skill slide dorang.. yang pompuan turun dengan ayu skali.. yg x leh aku lupe,, taim tuh nak turun satu cerun yg licin.. then aku trun laju gilak rr.. depan plak dak laki.. x bley aku nak pelok.. hoho.. make tgan aku pon pegang la satu pokok yang tidak berdaun.. yang penuh dengan duri2.. aduhh duhh duhh.. sungguh sakit.. tapi masih control ayu.. kesian tgan aku.

-lead the blind
carenye, ketue kene lead anak2 buah die yg dah ditutupkan mate dengan kaen putih untuk mengambil makanan untuk makan malam.. kat cni ketue kene bijak r. nak suh anak buah die duduk dulu ke, die nak amekkan makann utk sume ke, ape2 je la.. yg pnting anak2 buah die dapat makan,,, tahniah kat ketue grup aku koz kitorg grup first yg dapat makan dgn jayenye.. ANAK BERANAK! PUSH3! cheer merepek abes.. ;p

-ikhtiar hidup
kitorg diajar cane care2 nak hdupkan ungun api, masak nasik lam kelape, bwat tempat beteduh, buat jerat binantang. n bwat tali gne sabut kelape....bende baru yg sungguh menarik...

-flying fox
yang ni pon aku x penah buat. jaraknye agak dekat.. tapi yang x bley blah penuh manusia2 kat bwah yang melangut tgk membe2 wat terbang musang.. grup 5678 men cap kalicap.. haha.. tbe2 permainan 2 jad begitu terkenal.. siap ade final cap kalicap.. gempak ah..


curik gambo kmb satu.. hehe



-lawat kampung orang asli
puak ni namenye puak jahai.. siket je penduduknye.. before pegi 2 cikgu kate ade jual souvenir. boley la sape2 nak bawak dwet.. seb bek aku antare org yang tdak bersemangat untk amek dwet kerane.. erm.. maleh ah nak cakap.. huhu...taim sampai 2 ktorang lak yg jadi jakun g kejor anak2 org asli uh.. xde la kejar, tapi mencari2, terjenguk2, terintai2... dorang siap pkai blusher uh.. hik2.. cumel la dik...

rumah itu, rumah mereka


anak itu anak mereka


sumpit itu.. -_-.. kenangan yang kurang indah disini.. 


banyak lagi nak aku cerite.. tapi x ngapelah... x larat eden. meh nak upload gambo .... bercerite berdasarkan gambo bes sket... cam zaman sekolah rendah dulu....


ni namenye Group toman.. name diambil berdasarkan name pondok kecil kitorang diami.. KM+KPM... Kitorang saling sayang menyayang.. hehe.. Kak iesya ketue bilik ah... die ngan kak majidah memang havoc.. miss u all..!



KMB + KMS.. gambo taim mule2 nak naek feri.. excited tuhh!



itu abah kami.. beliau ni memang orang kuat pulau tuh.. serba serbi die tau.. hebbat! cayalah bah!



Grup satu @ grup ANAK BERANAK.. mane dorang dapat name ni aku pon x taw.. last minit kot... asalkan ade name group.. boley la tuh.. PUSH3...!



on the way balek.. masing2 kecapekan d lautan kasut2 berlumpur yang bergelimpangan..



 berpisah sudah.. sob3.. panjang umo jumpe lagi ye...







Overall kem ni memang kem yang paling besh penah aku join... n kenangan yang paling tip top dalam kamus idop taon 2010 aku... mara memamg patot teroskan kem ni.. x gitu kak yam? hehe.. Aku harap dapat jumpe korang lagi.. gud luck korang! kawen jemput aku tawu!


4 comments:

  1. Mmg best baca...Bagus2!!!!

    Thanks jgk sb pic Tok Batin pon ad,chewwah!!!

    (^_^)

    InsyaALLAH...ad rzki kita jumpa lg..

    ReplyDelete
  2. alololo.. sedeyh lak aku...
    tok batin ensem, mesti r kne ltak.. haha

    ReplyDelete
  3. Ololo...Thanks a lot!!!
    KOREA pon cmtu jgk...kawaiii...(6_^)

    ReplyDelete
  4. Baru2 ni ak pergi. Kaum jahai dah brpindah penempatan baru kerajaan sediakan. Umah teres atas bukit

    ReplyDelete