Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Saturday, March 19, 2011

AKU RINDU..

yang kiri 2 name die fadu.. yang kanan 2 aku tak kenal sape... name sebenar die FATIN FADWANA.. aku panggil die fadu sebab die panggil aku tora.. x aci la kan aku je ade name bes die xde.. so aku kasik la name manje tersebut kepadenye.. suwit kan aku.. agak2 kenape aku letak gambo die paleng atas.. ha.. sebab 2 la ok.. next..


dari kiri: unknown, MIZA, MURNI.
 ni kawan aku sejak skolah rendah.. rumah pon dekat2.. kitorang kire top r kat SKBK uh.. haha. jangan bajet buleh.. yang paleng kanan uh da sampai ke rusia wat medic.. jeles ouh.. yang tengah uh skang kat uitm shah alam.. yang tudung itam 2 name pon unknown, so aku x taw menahu.. next



act aku rapat ngan sebelah aku n yang kiri bawah uh.. yang sebelah aku namenye SYALIN. yang bawah namenye HANA.. not hana tajima...hana student terbaek negeri ntok pmr weyh.. gempak 2.. yang syalin uh skang kat uitm arau.. next..



 ni memebe kat MRSM KOTA PUTRA.. gempak an name mrsm ni.. mule2 ingat area selangor kl tuh.. upenye .. kat besut tengganu...... ok what! terengganu tuh! tempat lahirku.. yang sebelah aku name sebijik cam aku.. NUR ATHIRAH.. beze name bapak je.. yang bawah uh YANA n ZATI.. ha.. korang kenal ark faizal AF.. trademark die ape.. aku lupe da.. senyum sokmo eh.. lantak p la.. nak btawnye, yana 2 adek die.. tip top ah...



yang ni sume classmate kat kopu taim form 4.. ni la sahabat yang banyak membantu aku d mrsm.. al maklumla budak baru.. pemalu dan x taw pape.. zzzz... atas uh TIRAH n AIDA.. banyak plak dak name trah.. -.-..
yang bawah FIQ n DEYDEY


NIJE n JERI...juge kawan baek d kopu.. ;);););) eyh.. lelebey lak ko senyum traaaaa


yang ni ANIS n TENOR.. kawan kat mrsm pontian.. form 5 aku pindah sekolah lagi.. jadi budak baru lagi.. so dorang la yang selalu teman aku g rehat.. hoho...





2 dia due orang budak genius pontian.. SUPAN n TERENCE. aku selalu mintak dorang ajar aku.. maklumlah aku ni jenis yang lambat pikap.. time kaseh atas sume ilmu yang telah kalian berikan.. 


ape motif aku donlod gambo2 neyh..? act aku rindu99 sangat2 kat korang.. 

sekarang blaja pon da len2 tempat.. pasni nak jumpe pon x taw sempat ke tidak.. maybe ade yang da lupe kat aku pon.. sob3.. x pela.. biarkan ia menjadi memori terindah lam idop aku.. cewah.. thanks korang sebab jadi membe aku.. aku ni da la jenis yang susah berkawan..  muke asek masyam.. x mesre alam langsung.. 

aku memang dilahirkan begitu kalian.. jangan dipersoalkan mengape... 

 YANG PENTING AKU SAYANG SAMA KAMU SUME ;)



LOVE U OLLS!

Tuesday, March 15, 2011

Bahase Mat Saleh

Kenape Mat Saleh? kenape x Mat dispatch ke, mat bangla ke, minah sally ke? kenape? why? ow rupenye ade asal usul jugak.. banyak pendapat plak 2.. mari kite tinjau..


1: asalnye daripada Dato Muhammad Salleh yang pandai speaking. So bile ade org jaman dolu2 dengar ade org len speaking, dorang akan kate ' wah, die cakap mat salleh'


2: asal daripada perkataan Mad Sailor. nak dijadikan crite mase 2 orang2 bekulit putih ni tgah enjoy2 sambil minum air kencing syaiton di salah sebuah pelabuhan kat tanah melayu. then orang2 berkulit sawo matang pon tanyela kat orang berkulit putih yang kurang mabuk, 'what the h** is that?'. maka die pon menjawab. 'thats mad sailor'.. maka orang yang berkulit sawo matang 2 pon menukarkan perkataan itu kepada mat salleh.. (erk? apekehal.. whatever..)


3: asal daripada perkataan mat salai.. al maklumlah dorang ni kan kalo kene matahari muke da merah2 cam kene salai... (n tetibe perkataan salai tuka jadi saleh... mengapekah? ape2 aje ler...)


Maka demikianlah serba sedikit tentang asal usul perkataan Mat Saleh ni.. btol o x, wallahualam...


so nape skang ni kite perlu sangat blaja bahase mat saleh ni? adakah untuk menjadi manusia yang soleh? atau untuk test IELTS kah? mayb kot.. sedih gila woo kalo x lepas band.. 

maka salah satu langkah untok mengimprovekan bahasa mat salleh adalah dengan menonton muvi.. yeke? tapi saye x berape gemarkannye kerane terdapat aksi2 yang kurang bagus untuk ditonton oleh pelajar.. nak belajar, tapi tgk cite ade aksi x senonoh. cane ilmu nak masuk. so sy sarankan agar anda menonton cerite kartun aje ye.. 2 pon ade gak yang x senonoh.. maka kesimpulannye buang yang keruh amek yang jernih...


ade satu lagi, dengar lagu mat salleh.. 2 pon x berape nak bagus sebab kekadang bahasenye bukannye betol sangat... haa.. dengar lagu sambil tgk vedeo klip lagi masyuk kan.. X PAYAH!.. lagi hitam hati korang.. ntah ape jadah vedeo ntah.. x paham aku.. 


jadi konklusinye, eloklah jike anda memantapkan bahase mat salleh anda dengan membace buku2 mat salleh.. itulah sebaek2nye.. bagi aku la.. xpon tgk brite tgah malam kat tv3 uh.. kalo x paham sile bukak kamus.. har5.. sekian saje repekan aku pada kali ini... daaaaaaaaaa

Sunday, March 13, 2011

bersukan.. bersenam.. berekriasi bersama keluarga.. haa.. sape ingat lagu ni... ape motifnye lagu neyh dicipte??? semestinye nak menggalakkan warge malaysia bersenam.. bersenam ni sangat bagus,, sebabnye...

first, korang dapat kuruskan badan.. 
haa.. sangat perlu untuk perempuan2 yang bakal naek pelamin.. xkan korang nak nek pelamin ngan babat yang terkumpul di sekeliling pinggang.. t ape lak makcik sebelah umah kate kan.. so untuk mengelakkan umpatan dan cacian oleh mulut2 yang tidak berlesen, maka silalah ambil langkah berjage2 dengan segera bersenam dan membuang lemak tepu di seluruh tubuh badan anda.

2nd, korang dapat isi mase lapang dan waktu senggang..
daripade wat taik mate petang2, ade pekdahnye korang pegi la jalan2 pusing kolej ke, men teng2 ke, nek beskal ke.. kan bagus tuh.. aku selalu nampak apek2 joging depn kolej aku.. dorang da tue kot, tapi masih gagah lagi cergas dan tinggi staminanye.. abeh yang mude2 ni x terase tercabar dan tergugat ke?? x?? korang memg xde perasaan..

3rd, korang dapat elakkan stress..
maklumlah manusia zaman sekarang memang sentiase dibelenggu oleh banyak tekanan dan masalah.. so bile bersukan dan  bersenam, dapatla korang tenangkan otak, rileks2, hirup udara segar... nice..

4th, korang dapat beribadah. haa..  korang kan da sedie maklum solat 2 merupakan satu senaman.. daripada artikel yang aku bace, pergerakan solat yang diumpamakan seperti melakukan senaman ringan dan dibuktikan dapat meningkatkan tahap ketahanan badan serta menghindarkan risiko penyakit jantung, tekanan, kolestrol dan penyakit lain. so bagi sape2 yang telah memberi pelbagai alasan yang x berape nak munasabah untk mengelakkan bersukan, maka korang boleh la melakukan ibadah secare bersungguh2 utk menggantikan aktiviti senaman korang pada waktu petang uh..

act banyak lagi kelebihan besukan n bersenam ni.. atas diri korang je samada nak wat o tamau wat.. kan3... 


ni rumate aku.. kami sentiase bersukan..


ni pon rumate aku.. bersukan lagi.. thehehe.. bajet arr? ;p


TAPI KAN TAPI KAN... ape korang buat bile korang nak bersukan o bersenam,, tempat pulak xde? ataupon tempat itu diconquer  oleh sekumpulan manusie.. saket aty kan3.. haihh.. sabo jele... kami insan yang lemah.. redha2.. sampai cni je ler... daaa...