Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Tuesday, March 15, 2011

Bahase Mat Saleh

Kenape Mat Saleh? kenape x Mat dispatch ke, mat bangla ke, minah sally ke? kenape? why? ow rupenye ade asal usul jugak.. banyak pendapat plak 2.. mari kite tinjau..


1: asalnye daripada Dato Muhammad Salleh yang pandai speaking. So bile ade org jaman dolu2 dengar ade org len speaking, dorang akan kate ' wah, die cakap mat salleh'


2: asal daripada perkataan Mad Sailor. nak dijadikan crite mase 2 orang2 bekulit putih ni tgah enjoy2 sambil minum air kencing syaiton di salah sebuah pelabuhan kat tanah melayu. then orang2 berkulit sawo matang pon tanyela kat orang berkulit putih yang kurang mabuk, 'what the h** is that?'. maka die pon menjawab. 'thats mad sailor'.. maka orang yang berkulit sawo matang 2 pon menukarkan perkataan itu kepada mat salleh.. (erk? apekehal.. whatever..)


3: asal daripada perkataan mat salai.. al maklumlah dorang ni kan kalo kene matahari muke da merah2 cam kene salai... (n tetibe perkataan salai tuka jadi saleh... mengapekah? ape2 aje ler...)


Maka demikianlah serba sedikit tentang asal usul perkataan Mat Saleh ni.. btol o x, wallahualam...


so nape skang ni kite perlu sangat blaja bahase mat saleh ni? adakah untuk menjadi manusia yang soleh? atau untuk test IELTS kah? mayb kot.. sedih gila woo kalo x lepas band.. 

maka salah satu langkah untok mengimprovekan bahasa mat salleh adalah dengan menonton muvi.. yeke? tapi saye x berape gemarkannye kerane terdapat aksi2 yang kurang bagus untuk ditonton oleh pelajar.. nak belajar, tapi tgk cite ade aksi x senonoh. cane ilmu nak masuk. so sy sarankan agar anda menonton cerite kartun aje ye.. 2 pon ade gak yang x senonoh.. maka kesimpulannye buang yang keruh amek yang jernih...


ade satu lagi, dengar lagu mat salleh.. 2 pon x berape nak bagus sebab kekadang bahasenye bukannye betol sangat... haa.. dengar lagu sambil tgk vedeo klip lagi masyuk kan.. X PAYAH!.. lagi hitam hati korang.. ntah ape jadah vedeo ntah.. x paham aku.. 


jadi konklusinye, eloklah jike anda memantapkan bahase mat salleh anda dengan membace buku2 mat salleh.. itulah sebaek2nye.. bagi aku la.. xpon tgk brite tgah malam kat tv3 uh.. kalo x paham sile bukak kamus.. har5.. sekian saje repekan aku pada kali ini... daaaaaaaaaa

5 comments:

  1. haha..kebende la..sume xpayah~
    cmni je lah...jom baca buku 'doctor in house'(promot2)
    mesti lps punye IELTS nt..hehe

    ReplyDelete
  2. bakal2 dokter je kot sesuwai bace... hehe

    ReplyDelete
  3. haha...ala bakal engineers pun boleh pee....=)
    eh cane blh jumpe blog org??adoi..br nk jd 'izzati rahsia'

    ReplyDelete
  4. haha.. apekah soalan itu.. da bagi link boley plak tanye ye cik kak.. lol

    ReplyDelete
  5. haha agk ah.ak lupe lak ak komen kt sini ade link jugak..haha
    abaikan~(*malu)

    ReplyDelete