Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Sunday, May 1, 2011

kenape? mengape?

kenape ade orang yang berlagak pandai.. konon macam taw sume.. bile kite tanye soalan, die tibe2 gelak2... hebatnye die memperlekehkan manusie... nak jawab, jawab je la.. xyah nak gelak2.. bile dapat marakh tinggi, gah,, bile result gempak, riak.. tapi die lupe, yang maha bijaksana itu Allah

kenape ade orang yang perasan cantik.. bile berjalan mate melilau.. harap2 ade orang perhatikan.. bile berpakaian nak over2, macam die paling cun.. bile mekap tebal bermeter2, kalah hantu tepung gomak gayenye.. bile pandang orang yang kureng, mule tergelak2 ngan membe sebelah, kutuk bukan maen.. macamla die hot sangat.. tapi die lupe, yang maha cantik itu Allah..

kenape ade orang berlagak alim.. cakap pum pang pum pang bukan maen.. diri sendiri lupe nak cermin.. cari kesalahan org no satu, kesalahan sendiri pure2 x tahu.. keluarkan hadis berjela2.. tapi x beramal nak bwat pe... depan orang berlagak bagus, belakang orang  hanye die n tuhan aje tau.. tapi die lupe, yang maha mengetahui itu Allah..

kenape orang perasan hebat. sume bende dalam dunie die boleh buat.. kalau boleh sume jawatan die nak pegang.. tapi bile bagi tanggungjawab sume tonggang langgang.... dah huru hara buat muke slenge.. tampor skali memang tercabut telinge.. tapi die lupe, yang maha berkuasa itu Allah..

kenape aku tulis bende ni? aku x pernah ade perasaan riak walaupun sekali? nampak sangat aku dusta.. just nak bagi peringatan bagi yang terlupe... hidup ni mesti selalu besederhane, kerana tuhan pon mengiginkan hambenye bersikap sedemikian rupe..


“Makan minumlah kamu dan kamu jangan melewati batas, sesungguhnya Ia tidak kasihkan orang-orang yang melampaui batas.” (Al-A’ raf, 7:31)


2 comments:

  1. nape dalil pasal makanan..?
    nape ko emo ngat?

    ReplyDelete
  2. nak cakapnye jgan melampai batas.. huhu.. hidup mesti emo... yeah2

    ReplyDelete