Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Monday, December 31, 2012

2012 in memory


2012

~berusia 20 tahun
~pegi melaka rumah tece niryati, waterworld, bbq, lari2 tepi pantai malam2.
~kali pertama derma darah
~exam besar dalam tempoh 2 tahun
~alhamdulillah, good result.
~tinggalkan kms
~kerja di butik kecantikan
~diganggu orang tak siuman
~dapat lesen kereta
~learn how to smile even not in that mood
~pertama kali buat pasport n visa
~first time jumpa miss khoo -.-
~first time jalan ngna sepupu sepapat ke kl.
~berjimba kat penang,pesta penang, queensbay, komtar, gurney,toy museum,


masa yang tak boleh diputar kembali.. hargailah setiap detik kehidupan anda. ;)

::malam ni bertolak balik ke kemaman. sambut tahun baru dalam bas.










Friday, December 14, 2012

si bijak bersama kuncinya






ini motor yamaha nouvo. bernombor plat terengganu.



ini bahagian bawah tempat duduk. seperti yang anda semua lihat, kita boleh mengisi sesuatu didalamnya. ya! sesuatu. contohnya seperti helmet, baju hujan, barang dapur, perabot, tikar getah, dan sebagainya.




bagi orang yang BIJAK seperti saya, ya saya, (dan beberapa rakan2 lain yang sma tahap keBIJAKannya dengan saya), saya telah meletakkan kunci motor nouvo plat terengganu tersebut didalam ruang itu. anda boleh melihat cara saya meletakkan kunci pada rajah dibawah.




kemudian saya tutup seat motor tersebut. tutup dengan betul, biar ada bunyi 'klik'. ha gituu.. 



kemudian apa? kemudian terserlahlah kebijakan tahap dewa dewi saya yang tiada tandingan.  menggunakan tenaga wanita yang tidak seberapa ini untuk menguis2 kembali kunci yang telah ditinggalkan sebentar tadi, ternyata saya gagl dan hanya meninggalkan bengkak pada lengan.

oleh itu, saya sebagai wanita biasa yang tiada kudrat, maka saya minta pertolongan dua orang jejaka sasa untuk menguis kunci yang ditinggalkan tersebut dengan mengepak-ngepakkan sayap kiri seat. (bukan kepak a.k.a wing, kepak, e seperti sebutan ekor, paham? x paham sudah)


itu sahaja ceritera saya si budak BIJAK tak terkira. 

kesimpulannya, berfikir sebelum bertindak. -.-

peace.

assalamualaikum.



Wednesday, December 5, 2012

hey..




hey you... yes you!

thanks sbb jadi pembaca setia blog  saya.. ehehe,, xbley blah..

ayat2 sy x bombastik macam org lain, tp xpelah, asal x memudaratkan org lain, x membuka aib orang secara terang2an tanpa motif, xde benda2 lucah, kire ok la tu kan? hee..



#random

~ha ah memang rasa da lama gila x update.

~mood: mahu makan banyak2 (nafsu)

~eh.. dah disember... kejap aja.. nanti pejamcelikpejamcelik danak bulan 2.

~amalanku sangat kurang ya. bangkit2! need to change.

Sunday, November 18, 2012

jangan begitu wahai orang muda

JUSSENDI

pernah dengar x nama produk ni. x pernah? ini jus kalau tgk nama dia pon dah taw apa function kan. for sure untuk mengurangkan sakit2 sendi, lenguh2 badan, serta penyakit2 yang sewaktu dengannya.


btw, itu bukan isunya,

act, tadi taim aku melepak di butik sambil memerhati gelagat manusia, datanglah seorang nenek. mencari barang katanya. then dia keluarkan satu kotak hijau yang agak kekemekkan~ jadah~. ala.. maksudnya kotak tu dah penyek la.. haa? penyek? sukatilah.. boleh faham dah tu kan..


Aku: Oh. Jussendi. Ada2. Ni dia..
Nenek: Berapa ni.
Aku: 98. Boleh bagi 95.
Nenek: Tadi Tok Wan (beliau bahasakan dirinya tok wan) suruh anak tok wan belikan. dia xmau. die marah2 tok wan. tok wan ada kat dapur masa tu. dia kata dia malu pegang kotak. tok wan menangis dia marah tok wan.


Nenek tu bercerita sambil menangis. kesat air mata guna tudung. depan aku.. ;((  nampak sangat kan dia pendam sepanjang perjalanan dari rumah sampai ke butik..

sedih. kesian.. sampai hati.

sampai hati biar orang tua begitu menangis, elok2 kat dapur dia masak untuk kau,  suruh pegi beli siket nak marah2. ape kes?

aku pon usap2 bahu beliau, cube menenangkan. itu je la yang aku mampu buat.

maka itu saja yang mahu kuceritakan.


conclusion? you want me to make conclusion?

konklusinya, sayangilah orang tua. lebih2 lagi ibu bapa anda.. sobs (pesanan untuk diri sendiri)



my mom cried after i told her this story. super sensitive yaww. like mother like daughter. keh3





Thursday, November 15, 2012

told ya

u dont beleive me? seriously, nobody cares.=)

Thursday, November 8, 2012

hang berbudi, beta berbahasa





semenjak dua menjak nih ramai betol aku jumpa manusia yang biadap atau bahasa saintifiknya kurang hajor.

ada yang kurang ajar dengan aku, ada yang kurang ajar ngan orang lain. apa masalah? salah shiapa?


kalau nak orang respect kita, kita kena la respect orang lain kan. ini tak, aku cakap baik2, hangpa cakap lebih kurang. ape masalah?

yang cakap x serupa bikin lagi satu hal. bila nak tarik customer, kau tahu gigi dia? gigi dia lembut daripada lidah dia. boleh bayang x? geli dodol. haa.. tapi macam tu la. senyum die x payah cakap arr, bibir bcantum kat blakang kepala, punya lebar senyum dia. then bile da dapat, layan kita cam daun kering.. apekah?

lagi satu, walau kau berpangkat berjawatan sekalipon, x bermaksud kau boleh tengking orang sesuka hati. semua orang atas muka bumi ni kita perlu hormat tawu.. tak kira umo, x kira warna kulit, tak kire darjat. x suruh pon sujud kat kaki. just respect sebagai manusia, yang ade perasaan. reti x?. boleh je belajar daripada manusia sekeliling. paling senang cuba letak diri sendiri dalam situasi orang lain.

contohnyalahkan kau ada jawatan, then kau cakap lebih kurang n herdik2 orang. cuba kalau kau yang kena herdik, xpon kau bayangkan aku herdik ibu kau (ibu lebih sopan dpd mak, eyy), kau suka? xkan? so,, please eyh, please, RESPECT.

btw
pernah satu hari aku sakit hati gila nak mati, pergi kerja sampai menitik jugak la air mate tuh, geram punya pasal. taw jela kerja aku camne, layan customer dengan senyuman manis. SERIOUSLY kena senyum time2 gituh. rase nak hempuk kepala sesorang ade la. tapi ape sebab aku nak hempuk kepala dorang, dorang x salah pon kan. n dah memang kerja aku kena beramah mesra ngan customer. so,, senyum je la, n layan, mcm aku x pernah ad masalah sepanjang aku hidup (over). act, aku x caye yang aku mampu tersenyum disaat begitu. unbelievable. dalam x sedar kerja ni bagi impak maksima jugak kat diri aku rupenyewww. ~~~

so ape kaitan ngan tajuk perbincangan? kaitannya part aku sakit hati tu, coz aku jumpe manusia yang giginya lembut dpd lidah. sangat yucks kan..


#akumerabankbye





Monday, November 5, 2012

just sayin


fav bloggers

maghia n matluthfi.

sebab dorang.. cool.

just saying.

krik3

Friday, October 19, 2012


STRESS

people, why you do this to me. just be nice please. All of you, i'm begging you T.T

Tuesday, October 16, 2012



that feeling when u know that only a few of your college-mates will study at the same uni with you.

SOBS.

senior x mcm ramai plak kat sane. n itu adelah salah satu sebab kenape aku nak g uni tuh. boleh tanya ap yang x taw, boleh tumpang2 rumah, boleh pinjam2 buku.

seb bek ade husena.~

ok. kene buat kawan baru. 




::masa begitu cepat ye skarang:: 





Thursday, October 11, 2012

Follow me follow u







Sikap ikut-ikutan sangat bahaya. Sikap ini menunjukkan KEJAHILAN atau seperti KETIADAAN akal bagi seseorang

Ahah! Jahil n tiada akal. Siriesly.? Tapi orang yang suke ikut-ikut ni terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat, tua, muda, kaya, miskin, pandai, kurang bijak, sume ada. So acane plak blh diklasifikasikan sebagai tiada akal?

Setiap hari, orang tertentu berusaha untuk menjadi TRENDSETTER

Ha.. yang ini memang. Memang memang. Memang ramai. Howt bro jadik bahan ikutan. Dari segi fesyen, simpul sane, belah sini, dedah situ, lilitlilit, walaupon memang sumpah nampak pelik, tapi bile itu da jadi trend, tetap kata itu style. Hah, yang buat trend menari ntah hape2 lagi satu hal. I look stupid, but then its a trend. Am cool rite. -oo- cool blog lagi cool brah..

Kamu akan mengikut cara orang sebelum kamu (yahudi dan Nasrani), sejengkal demi sejengkal dan sehasta demi sehasta. Andainya sehingga mereka masuk ke lubang biawak sekalipun, kamu akan mengikutinya. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Biawak? No way man. plus x muat pon hokey nak masuk lobang haiwan tersebut.

Wuuwuu.. dah sedia maklum la ade maksud tersirat kan. Ayat makan dalam punya. Hadis sahih. Memang xleh dipertikai. Orang pegi kelab, die pon nak g kelab. Kelab sains xpela jugak. Ini kelab malam togok minuman beralkohol.(woo skema). Bak mai tgk ic, owh, islam ..

Sikap meniru-niru merupakan tanda KELEMAHAN diri kerana pihak yang lemah selalu ingin meniru pihak yang lebih kuat.

Aku…xcantik. Aku..xseksi.. Aku..xhowt. xde orang pandang aku. Dia!dia! huyoo.. ramai gila friends kat fb. Follower kat blog, twitter, Friendster, myspace, ribu2.  Owh, tgk2, die pakai baju camtu la.. kat mane eh die bali baju tuh. kene beli ni. then jangan lupa upload gambo. Membe2 die pon kelas2 gitu. Wah.. hebat!. Die pegi lubang mengakrung untuk tingaktkan popularity?! Siries?! Woo kene masuk lubang mengkarung gak ah cenggini.

Kita melihat generasi muda kini MENIRU orang Barat sehingga sekecil-kecil perkara.

Sehinggalah sebesar2 perkara. Hilang arah tuju. Hanyut . Media pon sama naik, ikut suka jantung dia je nak tayang cerita entah hape2. Apa pon boleh, asal ada publisiti. Berlakon watak suami isteri, kalah pasangan suami isteri yang sah. Then rancangan yang duk carik gossip artis pon belambak. Yang carik suare sedap pon x habes2, bukan sekadar rupa katanya.. .. ..

Ayat yang disengetkan tulisan tu aku copy kat majalah solusi. Tajuk dia dibawah kategori ‘akhir zaman’ means isu ni, memang berlaku bile zaman dah sampai ke hujung2 la. Dlu2 mana ada gangam style tol tak. (tibe2)

Teirngat trend dulu2 taim sekolah menengah.(tiada kena mengena ngan penulis) Tudung lipat kasi bucu tajam punya, juga jangan dilupa singkat sampai nampak rambut sket terjuntai kat blakang. Kaler perang you. Kain pon harus disingkatkan paras buku lali, lagi singkat lagi otai. Sebagai persedian untuk banjir mungkin. Stoking pon haruslah berjenama, kain dah singkat tu kan. Malu la kot kain singkat then pakai stoking asadi, bata. Ape kelas. Ahaha

APEKEJADAHKAH ITU. NONSENSE. 

So, udah2 la nak mengikut orang. Yang baik2 xpe. Cam skang ni, makin ramai aku tgk wanita2 berpurdah. Dulu bukan main susah nak cari, skarang dah jadi trend. Ha trend ni kan bagus. Sejuk mata memandang. Ana bila lagi. Uhuhuhu.

Renungrenungkan.
Kbai.






Monday, October 8, 2012

Disebalik Fail Biru





 THIS FILE CONTAINS....



A LOT OF MEMORIES~~~


selalu je pandang fail ni, tapi wat x endah je. then tadi terbuke hati nak jengah. mane taw ade terselit not rm50 ke kan. 

then,
 terus ....
tenggelam di dalam memori semalam..
~waduh ayat x menahan~
isi2 dalam ni, sejak aku sekolah rendah weyh. skang 20 sudah.. lama x lama.


agak2 ape ye ade kat dalam. tgk part depan tu je da taw pemiliknye budak darjah 2. budak darjah 2 skang pon mane hado tulis biodata gituh. zaman purba ah men biodata2 nih.

so mari kite bongkar rahsia disebalik fail biru.

jeng3..




hah.. yang paling byk skali dalam fail ni adalah...

KAD RAYA.

wuhuu.. lawak seyh. 'baju raya berape pasang? kuih raya buat ke beli?' bla3.. bla3..
soalan klise yg wajib disoal di setiap kad raya.
kalolah aku matang awal, sumpah aku xkan tanye soklan gini.. harharhar

klise #2. 
bagi dwet raye 1sen. Yg mewah sket taruk 20sen.. -.-



ruin the card. then tampal kertas lain. ade garis2 lagi.. haha.. membe sape la ni.

from my teacher. sweet u ckgu kasik kad raya. kaw hado?

(gambar sekadar hiasan)
yang ini canggih. semangat gune komputer. siap ade gambo you.. lol

who is asyraf? siries aku xde memori tentang beliau. yg pnting junior la kan sebab panggil aku kak..


alahai.. rindunye nak hantor n terime kad raya. skang mane ade dah. dunia dah maju.. fesbuk kan ade.. upload gambo yang rase cun, then tulis 'selamat hari raya maaf zahir batin'. kalo rajin sket tampal pantun 4 5 kerat.
woho.. bukan aku okeyh. x pnah hayat aku buat sedemikian rupa.


okey next, ape lagi ape lagi.

BIRTHDAY WISHES. 
kbyakan dapat taim form 2 la. n yg kasik adik2 form 1. hand made lagi.. ridunye..


yang ni dorang tampal kat tangga kasik orang lalu lalang bace. asrama macam ni la. then sume org taw besday korang hari tuh. yeah.. i miss that too.


next...

THE SURATS.
byk dapat from the adik angkat. siapa yang x terlibat ngan angkat mengangkat ni, korang memg x cool.. ahaha. skang dah lost contact ngan beliau. rase cam nak carik balik pon ade. btw. beliau pempuan kayh. 

nampak x surat yg tulis, 'To: for you'. bace itu pon da lawak.. agaagaa
that one i got when i was working at a bookshop after spm. i dont even know that guy. tibe2 kot. nak berkenalan katanya. scary. 


the last one

KAD REQUEST
bebudak mrsm mesti taw lah bende alah ni. skang mane nak cari lagi benda2 macam ni. ;(




kalau nak cerita. memang banyak.. banyak sebanyak banyaknye. selalu aku kenang yang pahit aja. tapi bile tgk benda2 ni sume, rasa nak menangis pon ada jugak.sobs. air mata x kuar pon. but still, ade rase samting dalam hati nih. nak luah pon x taw acane.

kalaulah boleh putar balik masa, nak betolkan segala yang salah. i want to be good to others. dont wanna hate people, n dont do things that make people hate me. nak gembira selalu. uhuhu.. over pulak. mustahil la tuh.




if years from now I see you somewhere, I will look at you and smile. I will remember all the good times we had together

xoxo




Sunday, September 30, 2012

Unusual.

Sometimes we are so busy thinking about something that we can't expect how will it ends.

err..

Kadang2 kita mengharapkan sesuatu berakhir dengan kegembiraan, hakikatnya siapa tahu..

Dalam meniti hari, banyak perkara yang tak diduga akan berlaku, adakah bersedia?

Curiga, prasangka? normal. Just depends on how we handle it.

Duhai hati, bersabarlah.. tenanglah. walau apa pun yang terjadi, bila hati sentiasa ada Dia, pasti dukamu, sakitmu, tidak berpanjangan.

Dilahirkan sebagai manusia, memang mustahil sempurna, tapi jalan yang dilalu, boleh dipilih, ikut kewarasan akal, ikut kata hati, berdoa itu yang penting, moga segalanya diredhai,

No matter what happens, oh Allah please be there for me.

No need to be worry, no need to be sad, just go on with your life, insyaallah everything will be fine. ;)

Tujuan hanya satu.. JANNAH.




Unusual me. RANDOM. from my deepest heart~


Wednesday, September 19, 2012

CLUMSY :((




always.....

y owh y..

sobs3...

lepas satu, satuuu....

down down down.

Saturday, September 15, 2012

aku di kedai jamu :3


PROLOG

Akhirnya, perkara yang ku pasti akan berlaku, berlaku jua…….

**********************

Nak masuk belajo lagi 6 bulan. Kalo duk umah memang konfem gila campo sawan. So baiklah aku carik kerja, masyuk la jugak en.  Nk dipendekkan ceghite, carik punye carik punye carik dekat (shopping mall) kemaman nih, aku dijodohkan la dengan butik kecantikan Bekal H__________.

Bila kerja kat tempat cenggini, yang aku tau, kena lapangkan dada, sebab bakal jumpe dengan customer yang banyak songeh dan ragam. Memanglahkan, manusia xkan sume same aje. X meriah la hidop.

Btw,
Tokey aku ni kaye kau tahu, cawangan dekat dalam (shopping mall) kemaman ni aje dah empat.. empat youuu. Kat luar ade  lagi due. Mane x kaye bah..  siap ade produk sendiri lageyh. De Sinar name diberi.

taptadaaa!

 inilah dia gambar bos aku,,,punye member kodd... hahah.


Ni aku nak tunjuk kedai2 beliau.  Sekitar ground floor kat (shopping mall)

Wahh. Semangat gile aku siap lukih2 bagai.



 Produk2 yang ade kat kedai2 tuh sume sama  aja. Kalo customer mntak kat depan, n barang xde, kau belari la ke blakang amek barang.. (jalan sudey)


Yang laris kat cni, of coz la produk kecantikan. Tapi ade aje jual bende2 len cam minyap cap kapak, minyak afiat, kismis tok guru, jus tok guru, madu khaula bersarang n x bersarang, dan sebagainya.

Cerita pasal produk kecantikan, produk yang ade kat sane bukan satu due je. Lebih ok. Lebih banyak mane tuh aku x sempat nak kire la. De Sinar, De Qistee, De Wajah, De Laila. Ok yang last aku tpu. Mcm2 la, Tia Emilia sendayu tinggi, bla3.. banyak kan? N stiap produk tuh bukan ade satu jenis benda je, macam2 hado, toner, pelembab, krim malam, krim siang, sabun, syampu, ubat kutu, krim lebat bulu roma… bla3…
So bila ko jadi budak baru logik x ko boleh ingat sume dalam seminggu due? ingat tempat letaknye kat mane, ingat function dia, X logik la kan. Kan? KAN?


Nak storynye, tadi, aku kena cover kedai B sorang2. Ade satu lagi akak jage kat kedai A n taim tuh ad customer. Then tetibe datang la sorang akak masuk kdai aku. (kedai aku tuw, x menahan) . usia lam30 an mungkin. Maybe nak masuk 40 kot. anak dia mungkin 3 atau empat. suami die,, erm..Eh xkesahla…. tgk Gaya dia cam customer tetap r.  then die suh aku carik lam 3 barang. Siries aku x mahir lagi. Nak banding ngan akak len yang dah 3 4 tahu  kerja. Ade sorang akak 2  lagi la, 9 taon men ngan  krim2 neyh.. aku lak, seminggu weyh.. seminggu.

So aku banyak ulang alik g kedai A. n the conversation between me and that customer starts:

Me: sori kak, saya baru lagi kerja kat cni. Baru seminggu lbh.
She: kena taw la. Customer tunggu lama. Blaja cepat2 sket. Duk ulang alek. Dah x jumpe xpe la, sy g cari kat blakang. (nada x puas hati)

Dear, dear x dengar ke I cakap I baru kerja.
Aku hangin betol, terus aku sound.

Me: Akak ni kenape? Kan saya cakap saya baru lagi. Kalau akak terer sangat akak la keje kat cni. Tengok lame mane akak boleh ingat sume produk n kat mane nak carik. Saya pegi carik ni kira baik taw. 

hah! kene sedas ngan aku… tapi dalam ati je la dik. hoho.. X hingin ku berbalah mulut dengan orang yang x mengerti. Customer is always right. Eh?

Itulah.. perkara yang ku pasti akan berlaku. Dimarahi customer dan hanya mampu tersenyum. Dan meminta maaf.  Dan rase nak sound tapi hanya terpendam di lubuk hati. Memendam perasaan itu satu perkara yang, pergh, sakit derr. Apo nak dikato, sabau ajele.


Fitrah manusia itu tdak suka dimarahi dan direndah2kan.
Fitrah manusia juga suka dipuji dan disanjung2.
Hadapilah dengan bijak dan berlapang dada.. uhuhuhu..



semangat ceriterrr... kbai.









Saturday, September 8, 2012

amende? amende sume ni..




lelaki kene tahu.. perempuan bla3...

perempuan kena tahu, lelaki bla3...

cinta itu ibarat......bla3

alam perkahwinan... bla3

calon suami, isteri pilahan yang manakah.. bla3

bla3.. bla3...

bila dah menjelang umo 20 an ni, banyak bebenor la aku nampak status fb n tweet2 cenggini.. lemah wey lemah... x salah pon kan.. ad yang berunsur nasihat gituww.. tapi bila dah banyak sangat geli la weyh.. tahu x  apa itu geli...

yang umo x sampai 20 pon boleh tahan menggediknye.. adoyai...akak nak unfriend adik ni.. x sanggup dah nak bace status adik yang boleh bikin muntah itu.. ~~~


ini sedikit peringatan,
wahai rakan2, tolonglah ada perasaan malu. malu pada tuhan, malu pada rakan2, malu pada diri sendiri. x perlu nak tunjuk2 awak bahagia dengan beliau. x perlu nak tunjuk2 sangat kelebihan yang kita ada. x perlu nak wat status sedih2 putus cinta kat fb. kalo skali skale dah tak tahan sampai menggeletar tangan nak taip 2, boleh trime. tp kalo dah selalu, alahaaai....................


Thursday, September 6, 2012

currently..

dah start kerja

di Bekal Hidayah.

apa itu?

itu kedai jual2 jamu, minuman diet, jus tok guru, losyen panas, cool fever... bla3..

tahu? 



nk update pasal raye ritu. malas lah pule.. haha. kbye

Sunday, August 26, 2012

hari perayaan o.O

rayya! rayya!

dari hari tuh nak hapdet, tapi x terhapdet... adehdeh... so harini baru datang mood tuh...

dah tua2 ni nak raye pon x semangat. sebabnye x masyuk r. tapi adik aku pon bkan dapat byk sgt. seratus, lebih sket.. ok la kan.. x berpenat lelah tetibe dapat dwet, sungguh tdak bersyukur komplen lelebih.

' hoi! raye sekadar nak dwet je ke?'   heeeee.. manedeeeee....

haa.. bile da raye mesti byk amalan2 yg kite tinggalkan or buat jarang2 berbanding ngan ramadhan hari tuh kan cam bace quran, solat sunat n sbgainya.. tol x? x btol? owh aku sorang je erk.. ok k... jangan tinggal je amalan2 sunat tu ye rakan2, yg wajib apatah lagi..



jemput la tgk gambar rayew titew.. tema kelabu.. hew3

 family blah ayah


adik beradik perempuan.. eh..




 macam aku plak sulong.. 


family blah mak



ni gambo feberet.hehe


haaa.. 2 je lahh..  raye kedue da x pakai baju kurung da.. memang setiap tahun begitu.. k. bye2





:: ingin menulis menggunakan bahasa yang lebih matang.. erm.. tp macam x besh lah pule.. tapi.. erm.. tgkla nanti
:: kalo blh ngin menulis dalam bahasa penjajah.. eh bahasa inggeris.. 

Tuesday, August 14, 2012

jpj x lepas.. banggenye.. -oo-

hai
jpj saye x lepas..
anda bagaimana?
haha...

xpela...
mungkin Dia dah bagi aku hepi smlam..
hari ni kasi nangis plak..

boo... jpj x lepas pon nak nangis.. hoho
aku sensitip kowt, x taw ke...
menitik air mate je.. xde la smpai tersedu sedan tekup muke gune bantal hokeyh...

haaa... da la.. 2 je nak cakap..
wuuuwuuuwuuu...

syukur ;)))

assalamualikum...

alhamdulillah.. syukur... ;)


 siap nak sorok2.. haha.. xde star2.. tetap syukur


teringat zaman bertungkus lumus dulu...
pressure habis.
notes, homeworks, exams, presentations, bla3....
hmm...
n now i miss that moments.. tapi rindu aja, untuk diulang kembali, oh tidak sama sekali.. ;p

thanks mom, dad.
teachers, friends, (you),
makcik ds, pakcik jaga,
staff2...
sumelah..
tanpa anda sume mungkin aku akan mengalami kesukaran taim kat kms dolu...
thanks for all your support..

moga kejayaan ini mendekatkan diriku kepadaMu
bukan menjauhkan... nauzubillah....

so taon ni boleh raye.. thehehe..
then carik kerja pula.. da pokai aku neyh...
adududu...


x lupe buat kawan2 yang kurang bernasib baik, mungkin sy tdak berada di tempat awak, tapi ape yg boleh diperkatakan, berserahlah kepada allah.. dia maha mengetahui. rezeki itu ada di mana2.. jangan berhenti berdoa dan berharap.. ;)







melampau x....haha.. sampai bile pon x bergerak voltmeter 2..




tekun lah kirenye... i miss u ollz la.. ;((



k. daaaa.... ;)

Friday, August 10, 2012

hahhhahahahahah

hahahhahahahahahah

o..o

ha ah... memang x betol pown...

result der.... x lame lagi der...

hahahahahahahaaaahahahhhhhhahahahahaha

Saturday, August 4, 2012

malu ngat aihhhh...



nenek yang dah bongkok tiga pon boleh buat 20
x minum air pon
anda yang mude remaje xleh.....
malu ngat aih...

Wednesday, August 1, 2012

barang hilang? jangan duk kalut na....

assalamualaikum....

tadi.. tadi.... barang yang paling aku sayang, kehilangan...
barang 2 x mahal pon, tapi sentimental value 2 penting..
wuwuwu..

x macam orang gila plak aku carik..
mau x tdo malam aku hari ni...
tong sampah basah 2 pon aku korek hang taw..
sampai termuntah2..uwek

tapi tiba2 aku teringat, bulan ramadhan ni kalo doa insyaallah mustajab.
so aku pon google 'doa untuk dipertemukan barang yang hilang'.
al maklumlah, kitew niew org biasew2 jew, x hapal sume doa..
then terjumpalah doa ni-





doa je kalo xda usaha x jadik kan?
so aku teruskan operasi mencari dn menyelamat tersebut..
tup2 jumpa...

ohh... leganya...
terima kasih ya tuhan
heeeeee....

anda2 sekalian blh la cuba ya.. ;)

Tuesday, July 31, 2012

how did you.........?

assalamualaikum...

ish kawan2 aku niyh, banyak songeh betoi... nak berbuke skali cadangnye, last2 bwat lepas raye juge.. hayya...

oh... berbalik kepada cerita asal (tibe2), beysenye aku jumpe kawan2 skolah rendah ni taim raye ah, means staon skali... 2 pon x jumpe sume..

nak ceritanya.. tadi aku pegi la umah kawan2 ni, inform pasal prjumpaan besar2an yg akan diadakan.. besar la sangat.. and aku jumpe seorang sahabat, yang dulunya begitu petah, badannya juga shat2 manje, tapi tadi aku tgk, susut gila.. gila2 susut.. n dah x ceria mcm dulu.. hanya senyuman tawar yang mampu diukir...

aku memg jarang berhadapan ngan situasi mcm ni, so aku x taw nak ckp ape.. nak tanye byk2 takot die sedih.. so aku bwat2 la ceria...then balik tad mak aku marah aku nape x tanye dgan lebih lanjut.. adeih..

lepas aku p umah sahabat aku ni, aku p la umah sahabat yg seterusnya.. barulah aku taw yang die terkena jangkitan kuman kat paru2 kot x silap aku... lebih kurang la.. yg penting perkataan jangkitan 2 ade..

sedihnya... sedih yang amat..

hmm.. kalau tuhan nak tarik nikmat, sekelip mata je kan..
x kira usia..
x kira jantina..
x kira pangkat...
kau dulunya hebat bersukan ke, ahli pemakanan ke, tukang tilik ke...
sape2, dmana2, pada bila2 masa...
zappppp..
habesssss....

itulah manusia ni kadang2 x sedar..
bukan x teringin nak berubah 2, tapi lupa...
byk sangat benda2 yang mengacau..
tau je pon benda2 tu xde faedah..
but still...
stilllllllll..................
=,(((((



syukur
perkara yang manusia selalu lupa... hmm

so,i will end my post with this reminders, taken from my friend's blog

Prophet Muhammad (peace be upon him) said, “A person will not be able to move from his place (on the day of retribution), until he replies to five questions:

How did you spend your life?
How did you spend your youth?
Where did you earn your wealth from?
Where did you spend your wealth?
How much did you act upon your knowledge?"


allah..allah


'untuk renungan kita bersama'




Saturday, July 28, 2012

saya senyap

assalamualaikum...

'awak ni senyap sangat. bukan saya suh awak jadi peramah, tapi sy nak komunikasi'
'awak ni senyap sangat.'
'senyap sangat..'
'senyap..'
'seNYAP..'
SENYAP??!!

eh dah la sebut byk kali jadi pelik bunyiknye..

die kate aku senyap weyh. shiapa? oh tu manusia yang ajar aku drive.

haa.. aku memang senyap pon, ngan orang yang aku baru kenal. kalo classmate aku dengar mesti gelak guling2 bile taw ad org cakap aku senyap..

xdewlew, aku perlu ah ambik mase nak kenal watak seseorang neyh. nak kene kaji luh ape jenis2 lawak yg boleh dan x boleh dilakukan. t salah care kang x pasal kene kutuk. heh

so dengan orang yang aku baru kenal, dorang akan nampak aku ni sombong, kerek dan sebagainya.. btw, ade aku kesah? hohoho.. tapi kesah jugak sebenarnye.. kan bes bile first time org nampak kite, org cakap, baik budak ni, peramah budak ni, kan syiok...

abes 2 dah aku cenggini, nak wat cenggane

'manusia boleh berubah kan?'

oh... boleh.. tapi susah... heeee...

sebenarnye.. cite2 aku nak jadik budak baik.. ;p

(muke budak baik..) ey??

kbai.



Thursday, July 26, 2012

x habes2 makanan.. dah la.. x nak hapdet pasal makanan lae.. huuu...

arab kew??


ini namanya roti arab.. aku x taw.. aku tiru resepi.. aku tiru sebijik...
tapi ramai plak yg komplen...
hayya...

papepon bagi aku roti ini sangat marvelesss

Wednesday, July 25, 2012

hanya di terengganu



>kurma 1kg
>air zam2 sebotol..
>>paleng bes, gambar mat said untuk diabadikan di dinding rumah anda!
semua ini anda akan dapat bila anda menjadi penduduk negeri terengganu..
for free..yeah.. free

aku suke sebab.. baju melayu beliau ... kaler pink!!! PINK!! ;p

jangang maroh.. gura je.. hewhewhew...

this is how the experts play..



tadi selak2 album. tetibe terjumpe gambo neyh...




hahahaha....
 ni namanya gilaaa...
cubaan pertama.. not bad what... aku rabun koddd.... ;p
oh lupe, sebelah tuh kakak sayya.. lebih kurang sayya aja, walaupon die pakai lens.. lol

Monday, July 23, 2012

this is what we call...



pwincess taking a bath... wahaha..

google translate.. english to malay>>>> puteri mandi.. wiwiiitt.. ;p

tgk resipi ape pon boleh ;))

Saturday, July 21, 2012

dia datang.. ewahh

assalamualaikum...

dia datang lagi.. dia datang lagi.. shiapa? shiapa? ramadhan semestinye.. bulan barakah... ;)

dalam bulan ramadhan ni. byak aktiviti2 bes yang boleh kite buat, tambah2 kalau duk asrama.. wahhh.. sejak bila kau memuji kehidupan di asrama ?? beyse sibuk duk  kutuk..


hihihi.. bukan pe.. duk asrama 2 tujuannye satu je kan, iaituuu.... belajar.. ye.. BELAJAR!.. 2 yang lemah tuhh.. bende yang patotnye bes sume jadik x bes.. sume angkara makhluk BELAJAR tersebut.

kalo duk kat asrama ni. perasaan nak pose tuh berkobar2 sket sbb kedatangannya tuh sangat digembar gemburkan.. aktiviti2 pon bnyak. cthnye kalo kat kolej, ade majlis buke pose ngan anak yatim, ceramah2 ramadhan, makn dulang ngan group usrah n mcm2lah. ambe pon dah lupe. n nanti ade la yang bagi peringatan n pesanan2.. aku suke pasal yang cakap tuh manusia2 yang umonye lebih kurang sama.. x tawla kenape aku suke.. not spesific to a single person hokeyh... aku suke semuaaaa....ya.. semuaaa.... ececeyh...

semua akan jadi bes bila ssuatu yang kita lakukan itu secara berjemaah.. lagi syiokk, lagi gumbira, lagi mantoppss.. betul ke tidak???  absolutely correct..!

sehari sudah settle.. semoga istiqamah beribadah untok hari2 seterosnyaa... ;)))

mari kita berhibur dengan qasidah feberet aku ... tadaaa..


Tuesday, July 17, 2012

HAHA

poyo jer header gambo sendirik.. HAHAHA...

makan.. eh.. ds..

sape suke makan angkat tangan?!

hah.. samela ngan aku.. aku suka gila makan.. tapi makanan yang kene ngan selera aku la. aku nih tekak orang Melayu. suke pedas2.. kalo makanan jepun memang aku takleh telan.. terbayang je da ase loye.. huuhuu..

cakap pasal makan aku teringat kat ds kolej. taw x ds 2 makhluk ape? owh, orang x penah dok asrama memg x taw. ds 2 dewan selera. ;p

dewan selera kolej aku ni ade tangga tahu.. so ketika melangkah, perlu berhati2. kalo boleh, pandang setiap anak tangga yg dipijak.  alhamdulillah sepanjang aku dok kolej tuh due taon, aku x penah terjatuh, tergelongsor, atau tersembam jatuh menuruni anak tangga. kalu terpeleot siket tuh ade ler. 2 pon x obvious mana n xde org tgk pon asenye.. haruslah xde, org x howt.. bhahaha.. tapi aku pernah la menyaksikan insiden yg menyedihkan kat sekitar tangge ds uh.. siriesly kau x kan gelak kalo tgk, sbb perasaan kasihan itu lebih menyelubungi diri, n korang akan rasa cuak jika satu hari keadaan yang sama akan menimpa diri sendiri.. oh.. nonono..

makanan yang bebudak paleng x gemar kat ds nih adelah sup daging. ini adalah kerana teksturnya yang kurang menarik. dan tidak lupa juga nasik berlaukkan ikan goreng.. sahaja.. oh lpe ade sayur n kalo nasib baik dapat kicap jalen. hmmmm.. xnak komen lebih2, ade orang kebulur x makan hokeyh. kau makan free banyak bicara pula... ish3... x bersyukur.

n makanan peberet aku kat ctu adalah nasik + labu masak lemak + udang sambal + ikan goreng. taim ni nasik aku memg penuh pinggan.. beyse lauk ni jumpe taim khamis tengahari. menjilat jari you. kalo hari 2 pose, memg rasa shahdu...

ds kat cni bersih all the time. makcik2 yang bagi lauk pon mesra2.. selalu pnggl kitorang 'yunk'. manja gituww.. agaga.. n nampaklah keikhlasan dorang bekerja. pengalaman aku taim duk asrama skolah menegah dolu2, akak2 yang jage.. muke masing2, masam mencuka getah. ouh, penat eyy kak. sian akak. tapi kenapa dengan bebudak lelaki boleh tersenyum simpul dan beramah mesra. saya hairan betuuull.. xpe lah, terbukti la akak insan normal.. hoho..

eh eh.. tetibe tercerite pasal ds. patotnye cerita pasal makanan. xpe, makanan lain punye post.


ha.. ni dia kolej aku... cantik kan... har3... (curik kat web kolej)

act nak carik gambo ds, tapi xde la pule.. btw taim aku mencarik2 2 terjumpe gambo budak kolej, klik2 terbuke blog, klik2 belog emaknye.. syuwit syangat.. hihi

k 2 jerr.. bai3 




Thursday, July 12, 2012

hilang arah

assalamualaikum...

dunia yang penuh pancaroba
dunia yang penuh kepalsuan
dunia yang berkecamuk

awal2 sudah bermadah.. dah kenapa?

haruslah.. tgklah dunia.. pandang kiri, pandang kanan, toleh2.. tgk la ape yg berlaku.
*xde pape pon. dinding je..

~huh.. gune bahase sastera siket pon x boleh.. -.-

--------------------------------------------------------------------

jangan fikir bila anda sudah ade ilmu, anda tahu semuanya. belom tentu ilmu yang anda ade 2 betol. belom tentu ilmu yang ada ada itu sahih.. setuju?
*erm.. setuju

yang tidak tahu itu diam. yang tidak ada ilmu itu jangan sekali2 bagi pendapat. rubbish..
*ouh.. okey.. fine..


~baiklah kalo begitu. mahu tambah ilmu. mahu menegakkan apa yang salah. belek2, klik2, cari2, tanya2..

yang ini katanya lain, yang itu katanya lain. mana satu?? mana satu yang boleh pakai? mane satu yang dusta?  #ituiniituinibegitubegini


yes i care. i care about what is happening around me. but, i'm totally lost...






ape2pon.. pada yang islam itu, kembalilah.... dan carilah... insyaallah ketemu apa yang dicari.. mudahmudahan...

::manusiabingung::



Wednesday, July 4, 2012






alahaii... alahaii.. alahaaaaiiiiiiii.................. sweetnye....
Barakallah...
tgk dorang kawen pon da hepi...
aku x yah kawen pon xpe..
hoho..
aish.. mane buley.. ;p 


bile tgk dorang ni, diri terasa nak juge..
dorang boleh dikatekan perfect lah  ..
but..
harus diingatkan..
janganlah terlalu mengharapkan kesempurnaan.
sebab kite pon x sempurna 
t diri sendiri yang sakit
x gitu?
:)

semoge bahagia kamu berdua.... insyaallah <3





Monday, July 2, 2012

wadda



nak menangis haruskah pos kat fb... hahahh.. boleh tahan lawak... seb bek muke not bad.. lol..

hari ni nak hebah gak, bukan nak hebah aku nangis, cume nak btaw,,,,

aku bawu nk amek lesen kete... wuuwuuwuu... 

2 je.. kbai



Sunday, July 1, 2012

kemerangkakan

assalamualaikum....

mase nak dekat2 abes exam ritu, selalu berfikir2 nak buat ape taim cuti yang panjang.. panjang gila you.. of coz x len x bukan aku pk mau kerja.. dapat dwet sendirik.. boleyh joli sakan.. beli itu beli ini... beysela pompuan...

tapi satu hari aku ke surau, letaknye dalam kolej kesayangan. pade hari tu ade org bercakap2 kat depan, mengisi mase antara maghrib n isya'.. macam taw2 je ape yang aku duk pk hari2.. antara isi cakap2nye:

"masa cuti ni la antum kene settlekan ilmu fardhu ain antum..
ini taim ana ajak, ramai yang kata nak kerja. 
kerja tu bile2 masa boleh.. 
dah habes belajar ilmu fardhu ain 2 nanti nak kerja sangat, p la kerja.."

lebih kurang gitu la.. ana x bawak recorder taim tuh.. uhuk2.. 

ana antum you... mula2 taim die bcakap gune 'ana antum' cam pelik ar gak.. tapi lame2 da beyse.. n x perlu jadik isu pon...

maka dengan izin-Nya aku sampai jugak ke baitul qura' kat Melaka.. daurah 2 minggu.. awal2 homesick gak.. tapi bile dah lame rase syg nak tinggal...

kitab2 yang aku belajar-
tauhid : al-kharidah al-bahiyyah
feqah : Safinatul Najjah 

dengar aku sebut kitab mesti bayang buku kulit tebal kan.. pastu ade habuk2 sket kat atas tuh.. act x pon.. nipis2 aja...

lathifatun saghiratun filhajmi
(ringan dan kecil dalam timbangan)
lakinnaha kabiratun fil ilmi
(tetapi besar ia dalam ilmu pengetahuan)

satu lae buku dakwah, tajuknye Pedoman Berfaedah Bagi Penyeru2 Ke Jalan Allah. ditulis sendiri oleh guru kami, Ustaz Zul.





kalau nak cerita satu2 memang panjang. due minggu bos.. mencurah2 ilmu yang aku dapat.. Terima kasih banyak2 kat Ustaz Zul n adiknya Ustaz Shauqi yang ikhlas mendidik kami semua, terutama aku yang masih merangkak2.. terima kasih juge kat insan2 yang selalu bagi dorongan n tlg uruskan daurah kali ni.. juge kpade muslimat2 pelajar BQ n yg join daurah. Allah sahaje yang dapat balas jasa kalian. 

doakan aku istiqamah, 

 slow2 xpe, i.Allah meningkat, x gitu kawan2  =)




    surat cinat dari pencipta:
    “Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami; dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.” 
    [al-Ankabut, ayat 69]














Saturday, June 30, 2012

dah dekat due minggu aku abes exam...
siriesly.. agak susah.. mencabar tahap pemikiran...
so skang, doa n tawakal..
nak menulis cam xde idea r plak.. tapi still nak post something..huu.. ntah pape..

btw,
ni gambar meja aku pade zaman bertungkus lumus yang lalu.. ececeyy.. banyak lekat2 notes cam gempak je kan.. org len xde pon tampal bagai, da terpatri lam otak.. hebbakk2..




jadi manusia ni banyak dugaan kan... dengan studynye, dengan kerjanya, dengan ibadahnya.. ape agaknye perasaan jadi makhluk len erk.. jadi pokok, jadi pasir ke, air ke, katak ke...





eh2 da terjadi katak...

2 la x bersyukur lae... tuhan da jadikan kamu manusia 2 ade la sebabnye... 





surat cinta dari pencipta:

"Maka apakah kamu mengira bahawa Kami menciptakan kamu main-main (tanpa ada maksud) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami? " [al-Mu'minun: 115]




Sunday, June 10, 2012

sape yang layak nak bagi nasihat sebenarnye? 

yang tutup aurat dengan sempurne ke?

ke yang beyse2 je?

walau sape pon yang bagi nasihat, kalo kite x suke die, tetap x suke.. kan?

contohnye, kalo ade artis , or ustaz feberet (ustaz azhar) bagi nasihat, cepat aje kite like, cepat aje kite retweet, fav.. tapi kalo org yang kite x suke dari dulu sampai sekarang, nasihat kite ke or tegor kite sebab kesalahan yang kite memg buat, cakap la sampai brbuih mulut pon, x secalit pon lekat kat hati... siriesly... 

aku mengalami bende nih... uhuhuhu...

tapi kan, bile kite x suke, x perlu la canang2.. cukop la dlm hati.. kite x taw brape banyak manusia yang x suke ngan kite. owh.. x kisah ngan orang len? nak hidup dengan cara sendiri?  fine.. hidup la sorang2, t bile da sampai mase, kafan la diri sendiri.. masuk sendiri dalam keranda.. kambus sendiri tanah tuh.. boleh? hmm... jawab sendirik.. uhuks

ok tu jer kot.. babai...














surat cinta dari pencipta:

“ dan hendaklah ada dikalangan kamu satu golongan yang menyeru kepada bakti dan mengarahkan kepada kebaikan dan menegah kepada kemungkaran dan mereka itu golongan yang beroleh kejayaan "
(Al-Imran 3:104) 













Friday, June 8, 2012

berjaya! ihik2..


Assalamualaikum… salam satu mydin..

Asal? Wujud kot salam satu mydin. X caye g r mydin..

Ok mari kita mulakan cerite.. ehemmmm…

Aku membesar dengan sawah padi. Pacat lintah sume tu lah teman2 aku. Petang2, aku tolong mak jual pisang goreng n air kelapa muda. Hujung minggu lak, aku ambik upah basuh baju kat umah jiran… ok, dah..

 Habes dah merapu..

Nak ceghitanye, zaman aku memebesar dulu, hidup aku normal la cam bebudak len. Mainan aku petang2, kapten tikus, lompat getah, galah panjang, batu seremban, tdung ceper(hang tau x binatang ape?) n mcm2 lagilah permainan tradisi masyarakat melayu… seronok  ouh ramai2. Kadang2 gadoh, then baik blek. Tanda yang kitorang dah berbaik  adalah dengan bersalam2an .. korang pon camtu jgak kan.. beysela belom mumayiz..

Berbeze benorlah ngan budak zaman skang, balik skolah men fb. Petang terperuk lam bilik men fb.. malam ngadap fb. Sebelom tdo tatap fb.. sampai biru2 bijik mata.. adudu… adudu.. salah siapa.. shiapa?shiapa?

Samelew ngan adik aku sorang neyh.. x pasal2 aku pon xleyh on9 sbb p1 kene tutop.. aku jugak yang tutopnye.. behtu xkan nak rampas notebook yayasan Terengganu 2 plak an.. sori la mat said, untuk pengetahuan anda, mereka2 itu dah salah gunekan notebook biru 2 lah.. nak blajar bapak liat.. taon ni upsr la kot... tengok tuh.. aku da tutop p1, die p men game la plak.. ieeeshhh..

Maka aku duduk kat thinking chair, berfikir untuk mencari jalan penyelesaian



Blink2*



Oh my.. tetibe dapat satu idea bernas.. aku taw, bontot die mesti panas punye x dapat on9.. hokeyh…

~P1 sudah ditutop
~Die bukak balik
~Aku tutop balik
~Die bukak balek.. die tensen lalu die menangis.. adudu.. adudu.. tidak, aku tdak kejam …

Maka aku memberi satu syarat,” jika kamu mahu on9, kamu perlu menyiapkan satu muka surat latihan.” Aku bercakap menggunakan bahasa baku. (menipu)

Dia terus menangis. Namun aku hanya memandang dengan separuh kelopak mata. dan aku meneruskan karangan di blog.. karangan ni ah..

Tiba2 dia muncul di muka pintu. “meh r. mane latihannya.. “

Taptada! Berjaya!!



Ihik2… ya.. teknik ini akan diteroskan untuk hari2 seterusnye.. seb bek line p1 kat bilik ni paling laju.. ihik2..

Dan bagi sape2 yang mempunyai adik yang membesar pada zaman ini, dan menghadapi dilema wanita seperti saya, bolehla anda mengamalkan teknik ini ye sahabat.. okeyh dong.. sampai sini saja…



~dah ko ni ngape sepirit benor nulih siap gambor bagai
-bia r -.-