Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Saturday, February 11, 2012

sumbangan anda bermakna

Hari Jumaat seperti kebiasaan di KMS, lelaki ke masjid, permpuan ke surau…
Yaa,, ke surau..untuk fardhu ain.. dan ustazah kegemaran pelajar KMS, ustazah asma’ datang untok kac ceramah/tazkirah/peringatan/nasihat.. sempena maulud nabi baru2 ni, maka tajuk pada hari itu berkaitan dengan Nabi Muhammad S.A.W.

Ingat ye adik2, kakak2, kalo dengar orang sebuat nama nabi, jangan luoe selawat.. sallallahualaihiwassallam… 2 tande kite sayang nabi.. sekali kite selawat kat nabi, spuloh kali Allah selawat kat kite.. Allah selawat kat kite means allah bagi rahmat kat kite. Maka kata nabi, celakalah bagi sesiapa yang x selawat ke atas baginda bila dengar nama baginda disebut.
Act, aku tertarik dengan satu isi ceramah uztazah neyh.. berkaitan dengan masjidil aqsa.. ustazah kate, ade 3 masjid yang wajib dijage oleh umat Islam.. WAJIB hokeyh.. iaitu, masjidil haram, masjid nabawi, n masjidil aqsa.. masjidil aqsa terletak kat Palestin kan? maka mari kite tgk, ape yang jadik kat palestin skang.. perang.. bukan men perang2 gune pistol kayu peluru buah kecik2 kaler oren 2 ye rakan2, perang as in perang.. senapang n peluru real punye,  bom, darah, rogol, bangunan runtuh, makanan xde, mati.. perempuan mati, lelaki mati, orang tue dan mude mati bersepah2… itu yang berlaku… n mereka sanggup berkorban  sebab nak jage masjid kite, masjidil aqsa.. kite mampu?

So ape yang kite buat kat cni.. jauh dpd palestin neyh.. buat x taw? Buat x nampak buat pekak.. begitukah? Jangan2… walaupon kite x mampu pegi sane n jage masjid kite tuh, ape kate kite hulurkan bantuan kat dorang.. macam  mak kite, kalo kite kerje jauh, adik kat umah tlg jage mak, so tugas kite bagi dwet blanje kan.. (bukan kite coz aku lom keje so x bagi belanje). same la situasinye kat cni.. ringan2kanlah tangan masukkan dwet lam tabung palestin uh… seringgit, spuloh inggit, seratus, seribu.. ikot kemampuan.. nak beli baju, perfume, kasut, x berkire, nak letak dwet lam tabung surau ke, tabung palestin ke,, pikir 5 6 kali.. sampai nak masukkan dwet tuh menggigil2 tangan.. same la ngan orang yang menulis ni pon. (x de la xampai menggigil, melampau)…

Okey.. itu sahaja.. ingat, jangan kedekut.. tau tira.. papai…

No comments:

Post a Comment