Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Saturday, June 30, 2012

dah dekat due minggu aku abes exam...
siriesly.. agak susah.. mencabar tahap pemikiran...
so skang, doa n tawakal..
nak menulis cam xde idea r plak.. tapi still nak post something..huu.. ntah pape..

btw,
ni gambar meja aku pade zaman bertungkus lumus yang lalu.. ececeyy.. banyak lekat2 notes cam gempak je kan.. org len xde pon tampal bagai, da terpatri lam otak.. hebbakk2..




jadi manusia ni banyak dugaan kan... dengan studynye, dengan kerjanya, dengan ibadahnya.. ape agaknye perasaan jadi makhluk len erk.. jadi pokok, jadi pasir ke, air ke, katak ke...





eh2 da terjadi katak...

2 la x bersyukur lae... tuhan da jadikan kamu manusia 2 ade la sebabnye... 





surat cinta dari pencipta:

"Maka apakah kamu mengira bahawa Kami menciptakan kamu main-main (tanpa ada maksud) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami? " [al-Mu'minun: 115]




Sunday, June 10, 2012

sape yang layak nak bagi nasihat sebenarnye? 

yang tutup aurat dengan sempurne ke?

ke yang beyse2 je?

walau sape pon yang bagi nasihat, kalo kite x suke die, tetap x suke.. kan?

contohnye, kalo ade artis , or ustaz feberet (ustaz azhar) bagi nasihat, cepat aje kite like, cepat aje kite retweet, fav.. tapi kalo org yang kite x suke dari dulu sampai sekarang, nasihat kite ke or tegor kite sebab kesalahan yang kite memg buat, cakap la sampai brbuih mulut pon, x secalit pon lekat kat hati... siriesly... 

aku mengalami bende nih... uhuhuhu...

tapi kan, bile kite x suke, x perlu la canang2.. cukop la dlm hati.. kite x taw brape banyak manusia yang x suke ngan kite. owh.. x kisah ngan orang len? nak hidup dengan cara sendiri?  fine.. hidup la sorang2, t bile da sampai mase, kafan la diri sendiri.. masuk sendiri dalam keranda.. kambus sendiri tanah tuh.. boleh? hmm... jawab sendirik.. uhuks

ok tu jer kot.. babai...














surat cinta dari pencipta:

“ dan hendaklah ada dikalangan kamu satu golongan yang menyeru kepada bakti dan mengarahkan kepada kebaikan dan menegah kepada kemungkaran dan mereka itu golongan yang beroleh kejayaan "
(Al-Imran 3:104) 













Friday, June 8, 2012

berjaya! ihik2..


Assalamualaikum… salam satu mydin..

Asal? Wujud kot salam satu mydin. X caye g r mydin..

Ok mari kita mulakan cerite.. ehemmmm…

Aku membesar dengan sawah padi. Pacat lintah sume tu lah teman2 aku. Petang2, aku tolong mak jual pisang goreng n air kelapa muda. Hujung minggu lak, aku ambik upah basuh baju kat umah jiran… ok, dah..

 Habes dah merapu..

Nak ceghitanye, zaman aku memebesar dulu, hidup aku normal la cam bebudak len. Mainan aku petang2, kapten tikus, lompat getah, galah panjang, batu seremban, tdung ceper(hang tau x binatang ape?) n mcm2 lagilah permainan tradisi masyarakat melayu… seronok  ouh ramai2. Kadang2 gadoh, then baik blek. Tanda yang kitorang dah berbaik  adalah dengan bersalam2an .. korang pon camtu jgak kan.. beysela belom mumayiz..

Berbeze benorlah ngan budak zaman skang, balik skolah men fb. Petang terperuk lam bilik men fb.. malam ngadap fb. Sebelom tdo tatap fb.. sampai biru2 bijik mata.. adudu… adudu.. salah siapa.. shiapa?shiapa?

Samelew ngan adik aku sorang neyh.. x pasal2 aku pon xleyh on9 sbb p1 kene tutop.. aku jugak yang tutopnye.. behtu xkan nak rampas notebook yayasan Terengganu 2 plak an.. sori la mat said, untuk pengetahuan anda, mereka2 itu dah salah gunekan notebook biru 2 lah.. nak blajar bapak liat.. taon ni upsr la kot... tengok tuh.. aku da tutop p1, die p men game la plak.. ieeeshhh..

Maka aku duduk kat thinking chair, berfikir untuk mencari jalan penyelesaian



Blink2*



Oh my.. tetibe dapat satu idea bernas.. aku taw, bontot die mesti panas punye x dapat on9.. hokeyh…

~P1 sudah ditutop
~Die bukak balik
~Aku tutop balik
~Die bukak balek.. die tensen lalu die menangis.. adudu.. adudu.. tidak, aku tdak kejam …

Maka aku memberi satu syarat,” jika kamu mahu on9, kamu perlu menyiapkan satu muka surat latihan.” Aku bercakap menggunakan bahasa baku. (menipu)

Dia terus menangis. Namun aku hanya memandang dengan separuh kelopak mata. dan aku meneruskan karangan di blog.. karangan ni ah..

Tiba2 dia muncul di muka pintu. “meh r. mane latihannya.. “

Taptada! Berjaya!!



Ihik2… ya.. teknik ini akan diteroskan untuk hari2 seterusnye.. seb bek line p1 kat bilik ni paling laju.. ihik2..

Dan bagi sape2 yang mempunyai adik yang membesar pada zaman ini, dan menghadapi dilema wanita seperti saya, bolehla anda mengamalkan teknik ini ye sahabat.. okeyh dong.. sampai sini saja…



~dah ko ni ngape sepirit benor nulih siap gambor bagai
-bia r -.-




Thursday, June 7, 2012

selamat hari jadi.. hew3
gurly gila hang! pink! euuu!
yelah2.. t eden tuko...

ya ya.. aku tahu itu...

-lampu merah tandanya apa?
~kene berhenti.
-kenape awk langgar?
-saya nak cepat la kot.

-taw x dalam rokok 2 ade macam2 racun?
~taw
-so, nape still mrokok?
~ala biala, masyuk kot, x try x taw..

-kenape tudung naik ke atas sangat ni..?
~lorh, xnampak ke ade labuci, manik, bunge2, rame2 banyak part2 atas ni... pe motif ade kalo x tunjuk kak oi...
- pakai tdung kene bawah dada, taw kan..
~err.. yeeee... tawu loorhhh....
-so?
~so......?
-.......

-taw x ilmu ape yang setiap orang wajib taw..
~fardhu ain la.. kalo yang sorang buat, then sume terlepas, 2 namenye fardhu kifayah..
-wow, advanced.. so, da ckop ilmunye..?
~erm.. mcm x je...
-carik ilmu 2 wajib kan..
~ye... ye...taw...

kann....
ramai yang ade ilmu, n ramai jugak yang x beramal ngan ilmu.. termasuklah diri ini... ilmu 2 bukan just perkataan2, formula2 dalam buku je, ilmu 2 sume perkare yang kite taw.. x kesahla ilmu dunie ke akhirat ke.. x gitu kak?
mmg macam2 alasan la nak mengelak, malas la, penat la, x suke la.. manusia begitulah.. mase sihat, mase muda, mase lapang, masa mewah, mase hidup,,, selalu lupe n bwat2 lupe...

makanya, buat lah sesuatu, supaye diri kite sentiasa berada kat path yang betol... k.. 2 je... salam...





Monday, June 4, 2012

x sesuwaiiiii!

pernah tgk a.f x? mentor? vokal? malaysian idol? x pernah tgk sume? suci gilaaaaaaaaaa..... huu.. x payah nak tpu sangat la.. 

haa.. beyse x kalo b4 konsert 2, dengar penyanyi2 2 cakap,  doakan saye agar dapat buat yang terbaek.. insyaallah, segalanya berjalan lancar.. n lepas abes konsert, alhamdulillah, saye da buat sehabes baek... 

apekah2... x kene langsung bro, sis... ko nak memekak, meloncat, menari sume, siap nk gune perkataan2 suci neyh... no need, no need... abes kalo nak suh doakan, ape ye kitorang nak doa, "ya tuhan, semoga dia dapat menyanyi dan meloncat dengan baik, semoga dia tidak terpeleot semasa melakukan persembahan, bla3"... errrr.... mengarut!

siriesly, enaf la... rase nak termuntah hijau, nak meleleh taik telinge... entah ape2... nak cakap guna otak buleh? 

dahhh... 2 je.. papai


Sunday, June 3, 2012

akan direnovate dlm jangke mase terdekat..