Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Tuesday, July 31, 2012

how did you.........?

assalamualaikum...

ish kawan2 aku niyh, banyak songeh betoi... nak berbuke skali cadangnye, last2 bwat lepas raye juge.. hayya...

oh... berbalik kepada cerita asal (tibe2), beysenye aku jumpe kawan2 skolah rendah ni taim raye ah, means staon skali... 2 pon x jumpe sume..

nak ceritanya.. tadi aku pegi la umah kawan2 ni, inform pasal prjumpaan besar2an yg akan diadakan.. besar la sangat.. and aku jumpe seorang sahabat, yang dulunya begitu petah, badannya juga shat2 manje, tapi tadi aku tgk, susut gila.. gila2 susut.. n dah x ceria mcm dulu.. hanya senyuman tawar yang mampu diukir...

aku memg jarang berhadapan ngan situasi mcm ni, so aku x taw nak ckp ape.. nak tanye byk2 takot die sedih.. so aku bwat2 la ceria...then balik tad mak aku marah aku nape x tanye dgan lebih lanjut.. adeih..

lepas aku p umah sahabat aku ni, aku p la umah sahabat yg seterusnya.. barulah aku taw yang die terkena jangkitan kuman kat paru2 kot x silap aku... lebih kurang la.. yg penting perkataan jangkitan 2 ade..

sedihnya... sedih yang amat..

hmm.. kalau tuhan nak tarik nikmat, sekelip mata je kan..
x kira usia..
x kira jantina..
x kira pangkat...
kau dulunya hebat bersukan ke, ahli pemakanan ke, tukang tilik ke...
sape2, dmana2, pada bila2 masa...
zappppp..
habesssss....

itulah manusia ni kadang2 x sedar..
bukan x teringin nak berubah 2, tapi lupa...
byk sangat benda2 yang mengacau..
tau je pon benda2 tu xde faedah..
but still...
stilllllllll..................
=,(((((



syukur
perkara yang manusia selalu lupa... hmm

so,i will end my post with this reminders, taken from my friend's blog

Prophet Muhammad (peace be upon him) said, “A person will not be able to move from his place (on the day of retribution), until he replies to five questions:

How did you spend your life?
How did you spend your youth?
Where did you earn your wealth from?
Where did you spend your wealth?
How much did you act upon your knowledge?"


allah..allah


'untuk renungan kita bersama'




Saturday, July 28, 2012

saya senyap

assalamualaikum...

'awak ni senyap sangat. bukan saya suh awak jadi peramah, tapi sy nak komunikasi'
'awak ni senyap sangat.'
'senyap sangat..'
'senyap..'
'seNYAP..'
SENYAP??!!

eh dah la sebut byk kali jadi pelik bunyiknye..

die kate aku senyap weyh. shiapa? oh tu manusia yang ajar aku drive.

haa.. aku memang senyap pon, ngan orang yang aku baru kenal. kalo classmate aku dengar mesti gelak guling2 bile taw ad org cakap aku senyap..

xdewlew, aku perlu ah ambik mase nak kenal watak seseorang neyh. nak kene kaji luh ape jenis2 lawak yg boleh dan x boleh dilakukan. t salah care kang x pasal kene kutuk. heh

so dengan orang yang aku baru kenal, dorang akan nampak aku ni sombong, kerek dan sebagainya.. btw, ade aku kesah? hohoho.. tapi kesah jugak sebenarnye.. kan bes bile first time org nampak kite, org cakap, baik budak ni, peramah budak ni, kan syiok...

abes 2 dah aku cenggini, nak wat cenggane

'manusia boleh berubah kan?'

oh... boleh.. tapi susah... heeee...

sebenarnye.. cite2 aku nak jadik budak baik.. ;p

(muke budak baik..) ey??

kbai.



Thursday, July 26, 2012

x habes2 makanan.. dah la.. x nak hapdet pasal makanan lae.. huuu...

arab kew??


ini namanya roti arab.. aku x taw.. aku tiru resepi.. aku tiru sebijik...
tapi ramai plak yg komplen...
hayya...

papepon bagi aku roti ini sangat marvelesss

Wednesday, July 25, 2012

hanya di terengganu



>kurma 1kg
>air zam2 sebotol..
>>paleng bes, gambar mat said untuk diabadikan di dinding rumah anda!
semua ini anda akan dapat bila anda menjadi penduduk negeri terengganu..
for free..yeah.. free

aku suke sebab.. baju melayu beliau ... kaler pink!!! PINK!! ;p

jangang maroh.. gura je.. hewhewhew...

this is how the experts play..



tadi selak2 album. tetibe terjumpe gambo neyh...




hahahaha....
 ni namanya gilaaa...
cubaan pertama.. not bad what... aku rabun koddd.... ;p
oh lupe, sebelah tuh kakak sayya.. lebih kurang sayya aja, walaupon die pakai lens.. lol

Monday, July 23, 2012

this is what we call...



pwincess taking a bath... wahaha..

google translate.. english to malay>>>> puteri mandi.. wiwiiitt.. ;p

tgk resipi ape pon boleh ;))

Saturday, July 21, 2012

dia datang.. ewahh

assalamualaikum...

dia datang lagi.. dia datang lagi.. shiapa? shiapa? ramadhan semestinye.. bulan barakah... ;)

dalam bulan ramadhan ni. byak aktiviti2 bes yang boleh kite buat, tambah2 kalau duk asrama.. wahhh.. sejak bila kau memuji kehidupan di asrama ?? beyse sibuk duk  kutuk..


hihihi.. bukan pe.. duk asrama 2 tujuannye satu je kan, iaituuu.... belajar.. ye.. BELAJAR!.. 2 yang lemah tuhh.. bende yang patotnye bes sume jadik x bes.. sume angkara makhluk BELAJAR tersebut.

kalo duk kat asrama ni. perasaan nak pose tuh berkobar2 sket sbb kedatangannya tuh sangat digembar gemburkan.. aktiviti2 pon bnyak. cthnye kalo kat kolej, ade majlis buke pose ngan anak yatim, ceramah2 ramadhan, makn dulang ngan group usrah n mcm2lah. ambe pon dah lupe. n nanti ade la yang bagi peringatan n pesanan2.. aku suke pasal yang cakap tuh manusia2 yang umonye lebih kurang sama.. x tawla kenape aku suke.. not spesific to a single person hokeyh... aku suke semuaaaa....ya.. semuaaa.... ececeyh...

semua akan jadi bes bila ssuatu yang kita lakukan itu secara berjemaah.. lagi syiokk, lagi gumbira, lagi mantoppss.. betul ke tidak???  absolutely correct..!

sehari sudah settle.. semoga istiqamah beribadah untok hari2 seterosnyaa... ;)))

mari kita berhibur dengan qasidah feberet aku ... tadaaa..


Tuesday, July 17, 2012

HAHA

poyo jer header gambo sendirik.. HAHAHA...

makan.. eh.. ds..

sape suke makan angkat tangan?!

hah.. samela ngan aku.. aku suka gila makan.. tapi makanan yang kene ngan selera aku la. aku nih tekak orang Melayu. suke pedas2.. kalo makanan jepun memang aku takleh telan.. terbayang je da ase loye.. huuhuu..

cakap pasal makan aku teringat kat ds kolej. taw x ds 2 makhluk ape? owh, orang x penah dok asrama memg x taw. ds 2 dewan selera. ;p

dewan selera kolej aku ni ade tangga tahu.. so ketika melangkah, perlu berhati2. kalo boleh, pandang setiap anak tangga yg dipijak.  alhamdulillah sepanjang aku dok kolej tuh due taon, aku x penah terjatuh, tergelongsor, atau tersembam jatuh menuruni anak tangga. kalu terpeleot siket tuh ade ler. 2 pon x obvious mana n xde org tgk pon asenye.. haruslah xde, org x howt.. bhahaha.. tapi aku pernah la menyaksikan insiden yg menyedihkan kat sekitar tangge ds uh.. siriesly kau x kan gelak kalo tgk, sbb perasaan kasihan itu lebih menyelubungi diri, n korang akan rasa cuak jika satu hari keadaan yang sama akan menimpa diri sendiri.. oh.. nonono..

makanan yang bebudak paleng x gemar kat ds nih adelah sup daging. ini adalah kerana teksturnya yang kurang menarik. dan tidak lupa juga nasik berlaukkan ikan goreng.. sahaja.. oh lpe ade sayur n kalo nasib baik dapat kicap jalen. hmmmm.. xnak komen lebih2, ade orang kebulur x makan hokeyh. kau makan free banyak bicara pula... ish3... x bersyukur.

n makanan peberet aku kat ctu adalah nasik + labu masak lemak + udang sambal + ikan goreng. taim ni nasik aku memg penuh pinggan.. beyse lauk ni jumpe taim khamis tengahari. menjilat jari you. kalo hari 2 pose, memg rasa shahdu...

ds kat cni bersih all the time. makcik2 yang bagi lauk pon mesra2.. selalu pnggl kitorang 'yunk'. manja gituww.. agaga.. n nampaklah keikhlasan dorang bekerja. pengalaman aku taim duk asrama skolah menegah dolu2, akak2 yang jage.. muke masing2, masam mencuka getah. ouh, penat eyy kak. sian akak. tapi kenapa dengan bebudak lelaki boleh tersenyum simpul dan beramah mesra. saya hairan betuuull.. xpe lah, terbukti la akak insan normal.. hoho..

eh eh.. tetibe tercerite pasal ds. patotnye cerita pasal makanan. xpe, makanan lain punye post.


ha.. ni dia kolej aku... cantik kan... har3... (curik kat web kolej)

act nak carik gambo ds, tapi xde la pule.. btw taim aku mencarik2 2 terjumpe gambo budak kolej, klik2 terbuke blog, klik2 belog emaknye.. syuwit syangat.. hihi

k 2 jerr.. bai3 




Thursday, July 12, 2012

hilang arah

assalamualaikum...

dunia yang penuh pancaroba
dunia yang penuh kepalsuan
dunia yang berkecamuk

awal2 sudah bermadah.. dah kenapa?

haruslah.. tgklah dunia.. pandang kiri, pandang kanan, toleh2.. tgk la ape yg berlaku.
*xde pape pon. dinding je..

~huh.. gune bahase sastera siket pon x boleh.. -.-

--------------------------------------------------------------------

jangan fikir bila anda sudah ade ilmu, anda tahu semuanya. belom tentu ilmu yang anda ade 2 betol. belom tentu ilmu yang ada ada itu sahih.. setuju?
*erm.. setuju

yang tidak tahu itu diam. yang tidak ada ilmu itu jangan sekali2 bagi pendapat. rubbish..
*ouh.. okey.. fine..


~baiklah kalo begitu. mahu tambah ilmu. mahu menegakkan apa yang salah. belek2, klik2, cari2, tanya2..

yang ini katanya lain, yang itu katanya lain. mana satu?? mana satu yang boleh pakai? mane satu yang dusta?  #ituiniituinibegitubegini


yes i care. i care about what is happening around me. but, i'm totally lost...






ape2pon.. pada yang islam itu, kembalilah.... dan carilah... insyaallah ketemu apa yang dicari.. mudahmudahan...

::manusiabingung::



Wednesday, July 4, 2012






alahaii... alahaii.. alahaaaaiiiiiiii.................. sweetnye....
Barakallah...
tgk dorang kawen pon da hepi...
aku x yah kawen pon xpe..
hoho..
aish.. mane buley.. ;p 


bile tgk dorang ni, diri terasa nak juge..
dorang boleh dikatekan perfect lah  ..
but..
harus diingatkan..
janganlah terlalu mengharapkan kesempurnaan.
sebab kite pon x sempurna 
t diri sendiri yang sakit
x gitu?
:)

semoge bahagia kamu berdua.... insyaallah <3





Monday, July 2, 2012

wadda



nak menangis haruskah pos kat fb... hahahh.. boleh tahan lawak... seb bek muke not bad.. lol..

hari ni nak hebah gak, bukan nak hebah aku nangis, cume nak btaw,,,,

aku bawu nk amek lesen kete... wuuwuuwuu... 

2 je.. kbai



Sunday, July 1, 2012

kemerangkakan

assalamualaikum....

mase nak dekat2 abes exam ritu, selalu berfikir2 nak buat ape taim cuti yang panjang.. panjang gila you.. of coz x len x bukan aku pk mau kerja.. dapat dwet sendirik.. boleyh joli sakan.. beli itu beli ini... beysela pompuan...

tapi satu hari aku ke surau, letaknye dalam kolej kesayangan. pade hari tu ade org bercakap2 kat depan, mengisi mase antara maghrib n isya'.. macam taw2 je ape yang aku duk pk hari2.. antara isi cakap2nye:

"masa cuti ni la antum kene settlekan ilmu fardhu ain antum..
ini taim ana ajak, ramai yang kata nak kerja. 
kerja tu bile2 masa boleh.. 
dah habes belajar ilmu fardhu ain 2 nanti nak kerja sangat, p la kerja.."

lebih kurang gitu la.. ana x bawak recorder taim tuh.. uhuk2.. 

ana antum you... mula2 taim die bcakap gune 'ana antum' cam pelik ar gak.. tapi lame2 da beyse.. n x perlu jadik isu pon...

maka dengan izin-Nya aku sampai jugak ke baitul qura' kat Melaka.. daurah 2 minggu.. awal2 homesick gak.. tapi bile dah lame rase syg nak tinggal...

kitab2 yang aku belajar-
tauhid : al-kharidah al-bahiyyah
feqah : Safinatul Najjah 

dengar aku sebut kitab mesti bayang buku kulit tebal kan.. pastu ade habuk2 sket kat atas tuh.. act x pon.. nipis2 aja...

lathifatun saghiratun filhajmi
(ringan dan kecil dalam timbangan)
lakinnaha kabiratun fil ilmi
(tetapi besar ia dalam ilmu pengetahuan)

satu lae buku dakwah, tajuknye Pedoman Berfaedah Bagi Penyeru2 Ke Jalan Allah. ditulis sendiri oleh guru kami, Ustaz Zul.





kalau nak cerita satu2 memang panjang. due minggu bos.. mencurah2 ilmu yang aku dapat.. Terima kasih banyak2 kat Ustaz Zul n adiknya Ustaz Shauqi yang ikhlas mendidik kami semua, terutama aku yang masih merangkak2.. terima kasih juge kat insan2 yang selalu bagi dorongan n tlg uruskan daurah kali ni.. juge kpade muslimat2 pelajar BQ n yg join daurah. Allah sahaje yang dapat balas jasa kalian. 

doakan aku istiqamah, 

 slow2 xpe, i.Allah meningkat, x gitu kawan2  =)




    surat cinat dari pencipta:
    “Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami; dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.” 
    [al-Ankabut, ayat 69]