Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Sunday, September 30, 2012

Unusual.

Sometimes we are so busy thinking about something that we can't expect how will it ends.

err..

Kadang2 kita mengharapkan sesuatu berakhir dengan kegembiraan, hakikatnya siapa tahu..

Dalam meniti hari, banyak perkara yang tak diduga akan berlaku, adakah bersedia?

Curiga, prasangka? normal. Just depends on how we handle it.

Duhai hati, bersabarlah.. tenanglah. walau apa pun yang terjadi, bila hati sentiasa ada Dia, pasti dukamu, sakitmu, tidak berpanjangan.

Dilahirkan sebagai manusia, memang mustahil sempurna, tapi jalan yang dilalu, boleh dipilih, ikut kewarasan akal, ikut kata hati, berdoa itu yang penting, moga segalanya diredhai,

No matter what happens, oh Allah please be there for me.

No need to be worry, no need to be sad, just go on with your life, insyaallah everything will be fine. ;)

Tujuan hanya satu.. JANNAH.




Unusual me. RANDOM. from my deepest heart~


Wednesday, September 19, 2012

CLUMSY :((




always.....

y owh y..

sobs3...

lepas satu, satuuu....

down down down.

Saturday, September 15, 2012

aku di kedai jamu :3


PROLOG

Akhirnya, perkara yang ku pasti akan berlaku, berlaku jua…….

**********************

Nak masuk belajo lagi 6 bulan. Kalo duk umah memang konfem gila campo sawan. So baiklah aku carik kerja, masyuk la jugak en.  Nk dipendekkan ceghite, carik punye carik punye carik dekat (shopping mall) kemaman nih, aku dijodohkan la dengan butik kecantikan Bekal H__________.

Bila kerja kat tempat cenggini, yang aku tau, kena lapangkan dada, sebab bakal jumpe dengan customer yang banyak songeh dan ragam. Memanglahkan, manusia xkan sume same aje. X meriah la hidop.

Btw,
Tokey aku ni kaye kau tahu, cawangan dekat dalam (shopping mall) kemaman ni aje dah empat.. empat youuu. Kat luar ade  lagi due. Mane x kaye bah..  siap ade produk sendiri lageyh. De Sinar name diberi.

taptadaaa!

 inilah dia gambar bos aku,,,punye member kodd... hahah.


Ni aku nak tunjuk kedai2 beliau.  Sekitar ground floor kat (shopping mall)

Wahh. Semangat gile aku siap lukih2 bagai.



 Produk2 yang ade kat kedai2 tuh sume sama  aja. Kalo customer mntak kat depan, n barang xde, kau belari la ke blakang amek barang.. (jalan sudey)


Yang laris kat cni, of coz la produk kecantikan. Tapi ade aje jual bende2 len cam minyap cap kapak, minyak afiat, kismis tok guru, jus tok guru, madu khaula bersarang n x bersarang, dan sebagainya.

Cerita pasal produk kecantikan, produk yang ade kat sane bukan satu due je. Lebih ok. Lebih banyak mane tuh aku x sempat nak kire la. De Sinar, De Qistee, De Wajah, De Laila. Ok yang last aku tpu. Mcm2 la, Tia Emilia sendayu tinggi, bla3.. banyak kan? N stiap produk tuh bukan ade satu jenis benda je, macam2 hado, toner, pelembab, krim malam, krim siang, sabun, syampu, ubat kutu, krim lebat bulu roma… bla3…
So bila ko jadi budak baru logik x ko boleh ingat sume dalam seminggu due? ingat tempat letaknye kat mane, ingat function dia, X logik la kan. Kan? KAN?


Nak storynye, tadi, aku kena cover kedai B sorang2. Ade satu lagi akak jage kat kedai A n taim tuh ad customer. Then tetibe datang la sorang akak masuk kdai aku. (kedai aku tuw, x menahan) . usia lam30 an mungkin. Maybe nak masuk 40 kot. anak dia mungkin 3 atau empat. suami die,, erm..Eh xkesahla…. tgk Gaya dia cam customer tetap r.  then die suh aku carik lam 3 barang. Siries aku x mahir lagi. Nak banding ngan akak len yang dah 3 4 tahu  kerja. Ade sorang akak 2  lagi la, 9 taon men ngan  krim2 neyh.. aku lak, seminggu weyh.. seminggu.

So aku banyak ulang alik g kedai A. n the conversation between me and that customer starts:

Me: sori kak, saya baru lagi kerja kat cni. Baru seminggu lbh.
She: kena taw la. Customer tunggu lama. Blaja cepat2 sket. Duk ulang alek. Dah x jumpe xpe la, sy g cari kat blakang. (nada x puas hati)

Dear, dear x dengar ke I cakap I baru kerja.
Aku hangin betol, terus aku sound.

Me: Akak ni kenape? Kan saya cakap saya baru lagi. Kalau akak terer sangat akak la keje kat cni. Tengok lame mane akak boleh ingat sume produk n kat mane nak carik. Saya pegi carik ni kira baik taw. 

hah! kene sedas ngan aku… tapi dalam ati je la dik. hoho.. X hingin ku berbalah mulut dengan orang yang x mengerti. Customer is always right. Eh?

Itulah.. perkara yang ku pasti akan berlaku. Dimarahi customer dan hanya mampu tersenyum. Dan meminta maaf.  Dan rase nak sound tapi hanya terpendam di lubuk hati. Memendam perasaan itu satu perkara yang, pergh, sakit derr. Apo nak dikato, sabau ajele.


Fitrah manusia itu tdak suka dimarahi dan direndah2kan.
Fitrah manusia juga suka dipuji dan disanjung2.
Hadapilah dengan bijak dan berlapang dada.. uhuhuhu..



semangat ceriterrr... kbai.









Saturday, September 8, 2012

amende? amende sume ni..




lelaki kene tahu.. perempuan bla3...

perempuan kena tahu, lelaki bla3...

cinta itu ibarat......bla3

alam perkahwinan... bla3

calon suami, isteri pilahan yang manakah.. bla3

bla3.. bla3...

bila dah menjelang umo 20 an ni, banyak bebenor la aku nampak status fb n tweet2 cenggini.. lemah wey lemah... x salah pon kan.. ad yang berunsur nasihat gituww.. tapi bila dah banyak sangat geli la weyh.. tahu x  apa itu geli...

yang umo x sampai 20 pon boleh tahan menggediknye.. adoyai...akak nak unfriend adik ni.. x sanggup dah nak bace status adik yang boleh bikin muntah itu.. ~~~


ini sedikit peringatan,
wahai rakan2, tolonglah ada perasaan malu. malu pada tuhan, malu pada rakan2, malu pada diri sendiri. x perlu nak tunjuk2 awak bahagia dengan beliau. x perlu nak tunjuk2 sangat kelebihan yang kita ada. x perlu nak wat status sedih2 putus cinta kat fb. kalo skali skale dah tak tahan sampai menggeletar tangan nak taip 2, boleh trime. tp kalo dah selalu, alahaaai....................


Thursday, September 6, 2012

currently..

dah start kerja

di Bekal Hidayah.

apa itu?

itu kedai jual2 jamu, minuman diet, jus tok guru, losyen panas, cool fever... bla3..

tahu? 



nk update pasal raye ritu. malas lah pule.. haha. kbye