Blogger Layouts

Instagram : tirazairee

Thursday, November 8, 2012

hang berbudi, beta berbahasa





semenjak dua menjak nih ramai betol aku jumpa manusia yang biadap atau bahasa saintifiknya kurang hajor.

ada yang kurang ajar dengan aku, ada yang kurang ajar ngan orang lain. apa masalah? salah shiapa?


kalau nak orang respect kita, kita kena la respect orang lain kan. ini tak, aku cakap baik2, hangpa cakap lebih kurang. ape masalah?

yang cakap x serupa bikin lagi satu hal. bila nak tarik customer, kau tahu gigi dia? gigi dia lembut daripada lidah dia. boleh bayang x? geli dodol. haa.. tapi macam tu la. senyum die x payah cakap arr, bibir bcantum kat blakang kepala, punya lebar senyum dia. then bile da dapat, layan kita cam daun kering.. apekah?

lagi satu, walau kau berpangkat berjawatan sekalipon, x bermaksud kau boleh tengking orang sesuka hati. semua orang atas muka bumi ni kita perlu hormat tawu.. tak kira umo, x kira warna kulit, tak kire darjat. x suruh pon sujud kat kaki. just respect sebagai manusia, yang ade perasaan. reti x?. boleh je belajar daripada manusia sekeliling. paling senang cuba letak diri sendiri dalam situasi orang lain.

contohnyalahkan kau ada jawatan, then kau cakap lebih kurang n herdik2 orang. cuba kalau kau yang kena herdik, xpon kau bayangkan aku herdik ibu kau (ibu lebih sopan dpd mak, eyy), kau suka? xkan? so,, please eyh, please, RESPECT.

btw
pernah satu hari aku sakit hati gila nak mati, pergi kerja sampai menitik jugak la air mate tuh, geram punya pasal. taw jela kerja aku camne, layan customer dengan senyuman manis. SERIOUSLY kena senyum time2 gituh. rase nak hempuk kepala sesorang ade la. tapi ape sebab aku nak hempuk kepala dorang, dorang x salah pon kan. n dah memang kerja aku kena beramah mesra ngan customer. so,, senyum je la, n layan, mcm aku x pernah ad masalah sepanjang aku hidup (over). act, aku x caye yang aku mampu tersenyum disaat begitu. unbelievable. dalam x sedar kerja ni bagi impak maksima jugak kat diri aku rupenyewww. ~~~

so ape kaitan ngan tajuk perbincangan? kaitannya part aku sakit hati tu, coz aku jumpe manusia yang giginya lembut dpd lidah. sangat yucks kan..


#akumerabankbye





No comments:

Post a Comment